POTPISAN JE UGOVOR Koprivničko-križevačka županija sufinancira prijevoz učenika srednjih škola, evo u kojem iznosu

Županija je osigurala prijevoz za gotovo 1430 učenika koji u školu putuju autobusima te za više od 360 srednjoškolaca koji putuju vlakom.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i direktor tvrtke Čazmatrans Promet d.o.o. Damir Pavlović potpisali su jučer, u utorak, Ugovor o kriterijima i načinu sufinanciranja, odnosno financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za tekuću školsku godinu.

Ugovor je potpisan u prisustvu zamjenika župana Darka Sobote i Ratimira Ljubića te resornih županijskih pročelnika. Potpisan je na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. u skladu s kojom Koprivničko-križevačka županija nastavlja sa sufinanciranjem prijevoza učenika srednjih škola. Koprivničko-križevačka županija za ovu namjenu godišnje osigurava čak četiri milijuna kuna iz izvornih proračunskih sredstava.

Svjesni toga da troškovi prijevoza nisu mali, Županija se nastoji roditeljima olakšati financiranje istih.

Župan je prilikom potpisivanja istaknuo kako je sufinanciranje prijevoza jedan od značajnijih projekata Koprivničko-križevačke županije te izrazio zadovoljstvo što Županija kroz ovaj, ali i brojne druge projekte tradicionalno pomaže u osiguravanju adekvatnih uvjeta za školarce.

“Naša županija već nekoliko godina ustraje na projektu osiguranja jednakih prava svih učenika na srednjoškolsko obrazovanje, među kojima je i sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola čime se izjednačavaju uvjeti za pristup srednjoškolskom obrazovanju svih učenika Koprivničko-križevačke županije, bez obzira na udaljenost od srednjih škola ili ekonomski status domaćinstva iz kojeg dolaze. Poznato je da država osigurava prijevoz učenika osnovnih škola u punom iznosu, a isto tako financira i prijevoz učenika srednjih škola do određenog iznosa gdje razliku pokriva Županija. Konačna cijena za učenike i njihove roditelje tako ostaje na simboličnoj razini“, naglasio je župan.

U novoj školskoj godini, za učenike koji putuju autobusnim prijevozom, mjesečna karta iznosi 50 kuna za relaciju manju ili jednaku od 10 kilometara, 60 kuna za relaciju veću od 10 kilometara, a manju ili jednaku od 20 kilometara te 75 kuna za relaciju veću od 20 kilometara.

“Županija osigurava četiri milijuna kuna svojih izvornih proračunskih sredstava za sufinanciranje bilo da se radi o autobusnom ili željezničkom prijevozu. Ugovor s Čazmatransom je vrijedan 3,6 milijuna kuna dok ostalih 400 tisuća kuna otpada na ugovor s manjim autobusnim prijevoznikom na području grada Đurđevca te na ugovor s HŽ Putničkim prijevozom“, kazao je župan.

Županija je osigurala prijevoz za gotovo 1430 učenika koji u školu putuju autobusima te za više od 360 srednjoškolaca koji putuju vlakom. Učenici koji putuju vlakom mjesečnu kartu plaćaju svega 30 kuna.

Župan je na kraju potpisivanja ugovora uputio čestitku i poruku ohrabrenja svim prvašićima koji su jučer po prvi puta sjeli u školske klupe.

Ne propustite: