POŽAR U AMAZONIJI Biolog Goran Šafarek: ‘Ovo je katastrofa za čovječanstvo’

Nisu rijetki oni koji tvrde da je brazilski predsjednik kriv za to što se događa i da prešutno sve podupire.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Već nekoliko dana medijski prostor “preplavljen” je užasom koji se događa u Amazoni, gdje amazonsku prašumu uništava požar.

Bez sudjelovanja Donalda Trumpa, na sastanku G7 dogovoreno je i da se odmah osigura 22 milijuna dolara pomoći i hitno slanje kanadera u amazonsku prašumu.

Dio požara može se objasniti sušnom sezonom – no brojni su podmetnuti kako bi se na izgorenim područjima kasnije otvorili pašnjaci i poljoprivredne površine. Sve se to događa uz prešutni blagoslov predsjednika Brazila Bolsonara, koji već dugo promovira ideju da Amazoniju treba otvoriti za poslovne interese: dozvoliti rudarstvo, poljoprivredu, iskorištavanje prirodnih izvora poput drveta.

Ekstremni je desničar odavno dao do znanja da se nitko ne treba bojati kazni njegove administracije.

No nakon golemog političkog pritiska iz cijelog svijeta – stigla je i zakašnjela reakcija Brazila – vatru je ipak krenulo gasiti i 43 tisuće brazilskih vojnika.

Bolsonaro pak na ponude pomoći iz svijeta odgovara da se Brazil tretira kao da je kolonija ili ničija zemlja.

Tim povodom je u biolog Goran Šafarek gostovao u RTL Direktu, kojom prilikom je izjavio:

“Ovo što se dešava je katastrofa za čovječanstvo. To je baština čovječanstva. Sve što se događa će imati neslućene posljedice – klima, tamo su zalihe vode. Mi to već pomalo iskušavamo, poplave i suše su sve jače, one su rezultat posljedica sve više i više. Trpjet ćemo posljedice onoga što se sada događa”, upozorava Šafarek i nastavlja:

“Bio sam prije nekoliko godina. Mi smo bili duboko u džungli. Rade po principu – prosjeci i zapali. Razlog je ili rudarenje ili dobivanje zemljišta. Brutalno iskorištavanje džungle. Veleposjednici traže obradive površine”, kazao je gost RTL Direkta.

Nisu rijetki oni koji tvrde da je brazilski predsjednik kriv za to što se događa i da prešutno sve podupire.

“Apsolutno. Već u kampanji za predsjednika je najavljivao crnu sliku. Ono što se sada događa je još gore. Već sada možemo govoriti o ekocidu. Ali i genocidu nad urođeničkim plemenima. Ljudi, ako nisu fizički protjerani, ostaju bez svega”, kaže biolog Šafarek.

“Nema više ni kontrole ni praćenja. Sve te životinje će izumirati. Izgubit ćemo jako brzo sve više i više vrsta”, kaže Goran Šafarek.

Više o temi pročitajte klikom na ovaj link.

Izvor: RTL.hr

Ne propustite: