Kako pravilno odmrznuti hranu

Pri odmrzavanju hrane mnogi čine pogreške koje su potencijalno opasne po zdravlje. Najčešća greška je ostavljanje hrane na kuhinjskom pultu da se odmrzne.

Zamrzivač je danas sastavni dio većine kućanstava. U njemu se čuva sladoled meso, voće, povrće, ponekad i kruh i razne druge namirnice. Prije nego što konzumirate hranu koju ste čuvali u zamrzivaču, morate je odmrznuti. Sve osim leda i sladoleda, naravno.

Pri odmrzavanju hrane mnogi čine pogreške koje su potencijalno opasne po zdravlje. Najčešća greška je ostavljanje hrane na kuhinjskom pultu da se odmrzne. Sobna temperatura idealna je za bakterije koje će jedva čekati da se prime za šniclu koju ste ostavili da ‘leži’ na pultu. Naučite četiri dobra načina odmrzavanja hrane.

  1. Komad koji želite odmrznuti stavite u hladnjak – metoda je spora i željenu namirnicu iz zamrzivača treba izvaditi puno prije pripreme, no nema opasnosti od bakterija ni kvarenja. Odmrznuta piletina i riba u hladnjaku mogu izdržati maksimalno dva dana, a crveno meso od dva do pet dana.
  2. Komad koji želite odmrznuti stavite u posudu s vodom – voda ne smije biti vruća i hrana koju odmrzavate mora biti hermetički zatvorenoj vrećici kako bi bila zaštićena od bakterija. Vodu u kojoj odmrzavate trebalo bi promijeniti svakih pola sata. Hranu odmrznutu na ovaj način treba odmah skuhati.
  3. Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici – brza i učinkovita metoda, no ponekad se dogodi da je temperatura previsoka pa se pojedini dijelovi zamrznutog komada ispeku. Ako vam se to dogodi, nemojte misliti da je hrana kuhana, svejedno je morate termički obraditi na odgovarajući način.
  4. Pripremanje hrane bez prethodnog odmrzavanja – moguće je i nije štetno. Jedino na što morate računati je da će vam za pripremu jela od smrznutih sastojaka trebati nešto više vremena nego što je to slučaj s odmrznutom hranom.
Ne propustite: