Predstava ‘Prikazanje Sv. Lovrinca mučenika’ u Varaždinu

Predstava prikazuje sukob poganskih rimskih moćnika i kršćana, u kojem kršćani stradavaju, ali njihova vjera u Isusa Krista na kraju pobjeđuje pogane te ruši njihove idole.

Foto: biskupija-varazdinska.hr
Foto: biskupija-varazdinska.hr

Sa svojom predstavom “Prikazanje Sv. Lovrinca mučenika” Hvarsko pučko kazalište ovoga četvrtka gostuje u Varaždinu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Redatelj predstave je Marin Carić, a posebna vrijednost iste jest arhaičan čakavski hvarski govor. Početak predstave predviđen je za 19 sati.

Predstava prikazuje sukob poganskih rimskih moćnika i kršćana, u kojem kršćani stradavaju, ali njihova vjera u Isusa Krista na kraju pobjeđuje pogane te ruši njihove idole, dok sveti Lovro – Lovrinac kroz muke i mučenje doseže “rajske dvore”, kako se to u predstavi kaže.

Predstava hvarskih pučana igra se glasom njihovih predaka, rustično i autentično, od 1970. godine nastavljajući tradiciju njihovoga grada te oduševljavajući publiku i stručnjake diljem Hrvatske, Europe, ali i šire.

Osim u Varaždinu, gdje će svoju predstavu izvesti 251. puta po redu, tijekom svoje turneje u studenome, Hvarsko pučko kazalište gostovat će i u Jastrebarskom te u austrijskom Trausdorfu i njemačkom Münchenu.

Ne propustite: