PREDSTAVLJEN NOVI STROJ Podravka sve bliže ostvarenju stopostotnog udjela domaćih sirovina u gotovu proizvodu

Da bi to ostvarila, brine za stalno unapređenje proizvodnje i ulaganje u poboljšanje kvalitete tla, nabavu opreme i strojeva, stoga je u sklopu jučerašnje berbe graška na Podravkinim poljima predstavljen novi kombajn koji omogućava mehaniziranu berbu, vrijedan 3,75 milijuna kuna.

Foto: Podravka

Podravka do 2022. godine, prema strateškom cilju Sektora poljoprivreda, planira ostvariti stopostotni udio domaćih sirovina u gotovom proizvodu.

Da bi to ostvarila, brine za stalno unapređenje proizvodnje i ulaganje u poboljšanje kvalitete tla, nabavu opreme i strojeva, stoga je u sklopu jučerašnje berbe graška na Podravkinim poljima predstavljen novi kombajn koji omogućava mehaniziranu berbu, vrijedan 3,75 milijuna kuna.

– Ovom investicijom za koju je pedeset posto sredstava osigurano iz fondova Europske unije značajno podižemo učinkovitost berbe. Svojim odličnim performansama kombajn omogućava kvalitetnije i brže branje te značajno smanjuje primjese u ubranom grašku. Ove godine grašak je zasijan na 115 hektara te se očekuju prinosi od 5,2 tone graška po hektaru. Podravkin grašak proizvodi se na 95 posto površina u vlasništvu Podravke, dok pet posto čine površine kooperanata – rekao je direktor Sektora poljoprivrede Zdravko Dimač.

Foto: Podravka

Nadalje, Podravka u priopćenju navodi kako njihovi tehnolozi redovito provode pokusna ispitivanja sortimenta graška, kako bi samo najkvalitetnija zrna graška činila gotov proizvod, što je konzervirani grašak.

“Proizvodnja graška organizirana je na površinama u blizini tvornice tako da ubrani grašak izravno odlazi u tvornicu te u roku od tri do pet sati bude prerađen u gotovi konzervirani grašak. Na taj način se zadržavaju sve glavne osobine svježeg zrna graška, a količina hranjivih tvari u konzerviranom grašku tek se neznatno razlikuje u odnosu na svježi”, stoji u priopćenju.

Inače, grašak se prerađuje u tvornici Kalnik koja u sastavu Podravke posluje od 1967. godine.

– Nakon nedavne modernizacije proizvodne linije steriliziranog povrća, tvornica ostvaruje rast u gotovo svim prerađenim kategorijama, uz smanjenje potrošnje energenata i vode. Dnevno se u tvornici prerađuje između 110 i 130 tona gotovih proizvoda, a ove je godine planirana proizvodnja od oko 15.000 tona – kaže direktorica Podravkine tvornice povrća Kalnik u Varaždinu Slavica Kolesar.

Foto: Podravka
Ne propustite: