PREDSTAVLJEN PROGRAM 24. Međunarodni festival Galovićeva jesen

Dobitnik nagrade Fran Galović dobit će i statuu koju je osmislio Marko Lončar, učenik Gimnazije Fran Galović Koprivnica.

Foto: Grad Koprivnica

Danas 17. listopada održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena 24. Galovićeva jesen. Književni festival „Galovićeva jesen“ organizira se u čast književnika Frana Galovića (1887.-1914.), rođenog u Peterancu kod Koprivnice. Prvi puta organiziran je 1994. godine. Tijekom godina izmjenjivali su se njegovi organizatori, a samim tim i koncepcija festivala. Godine 2011. ova književna manifestacija prekoračila je granice Hrvatske i prerasla u međunarodni festival književnosti pa će tako i ove godine – uz književnike iz Hrvatske na manifestaciji sudjelovati i inozemni književnici.

– Riječ je o festivalu koji je uvijek okrenut u tri smjera – sadašnjosti kroz koju vrednuje suvremenu hrvatsku književnu produkciju; prošlost kroz očuvanje hrvatskog identiteta u kojima je Fran Galović jedan od nosivih stupova; te budućnosti što se postiže kroz natječaj Mali Galović – na samom početku rekao je Marko Gregur, predsjednik Organizacijskog odbora festivala

Na konferenciji su ispred Grada Koprivnice prisutni su bili Mišel Jakšić, gradonačelnik i Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

– Pred nama je još jedna Galovićeva jesen i veseli me što sve više prevladava svijest o Franu Galoviću kao jednom od najznačajnijih hrvatskih književnika. Hvala svima onima koji čuvaju ime i spomen na Frana Galovića, ali i koji kroz ovu manifestaciju dovode mnogo toga lijepoga, suvremenoga, međunarodnoga kroz što se pokazuje da Koprivnica može biti centar kulture u ovoj regiji – rekao je MIšel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice.

Pohvale organizatorima i zadovoljstvo festivalom izrazila je i Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

– Imena koja su ove godine kandidirana za nagradu Fran Galović su izuzetno cjenjena, autori su među najvrsnijim našim autorima danas, tako da se veselimo tome da otkrijemo u čije ruke ide ovogodišnja nagrada Fran Galović – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

Dobitnik nagrade Fran Galović dobit će i statuu koju je osmislio Marko Lončar, učenik Gimnazije Fran Galović Koprivnica.

– Umjetnošću se bavim od svoje treće godine i to zahvaljujući svom mentoru, umjetniku Dragutinu Ciglaru. Ova statua je prototip koji se sastoji od portreta Frana Galović, zatim knjige koja predstavlja zbirku „Z mojih bregov“ te i list kestena – objasnio je Marko Lončar, mladi umjetnik.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade „Fran Galović“ 2017. za najbolju knjigu na temu zavičaja i/ili identiteta objavljenu između lipnja 2016. i lipnja 2017. godine od 52 knjige pristigle na natječaj odabralo je 10 finalista. U odabiru pobjednika, kao i prošle godine, pomoći će im – sami čitatelji. Naime, u narodnim knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Virju od 15. rujna do 15. listopada čitatelji su mogli glasovati za svojeg favorita među 10 ponuđenih.

U povodu 24. Međunarodnog festivala Galovićeva jesen i pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice 27. listopada u Domoljubu s početkom u 19 sati prikazat će se predstava Frana Galovića „Pred smrt“ u izvedbi Kazališta Virovitica.

– Važno je da i kroz ovaj dio istaknemo njegovo stvaralaštva i da damo priliku svim zainteresiranim da vide novo i drugačije čitanje drame Pred smrt– rekao je Marko Gregur.

Dobitnik Nagrade „Fran Galović“ 2017. bit će proglašen na zatvaranju 24. „Galovićeve jeseni“ 28. listopada 2017. u Koprivnici.

Detaljan program ovogodišnje Galovićeve jeseni nalazi se na službenoj stranici festivala.

Izvor: Grad Koprivnica

Ne propustite: