PREDSTAVLJEN PROGRAM Koprivničko-križevačka županija sufinancira izgradnju sportskih dvorana u pet općina

U ovom programu sudjeluju općine Kloštar Podravski, Sveti Ivan Žabno, Kalinovac, Rasinja i Sveti Petar Orehovec.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U prostorijama koprivničko-križevačke Županijske uprave u ponedjeljak, je župan Darko Koren predstavio Program izgradnje školskih sportskih dvorana u pet općina Koprivničko-križevačke županije.

U ovom programu sudjeluju općine Kloštar Podravski, Sveti Ivan Žabno, Kalinovac, Rasinja i Sveti Petar Orehovec.

Predstavljanju programa prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ane Mušlek te načelnici općina Kloštar Podravski, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno, Kalinovac i Rasinja, koje sudjeluju projektu.

Župan je uvodno zahvalio načelnicima što su prihvatili partnerstvo i suradnju sa
Županijom kako bi se ovaj iznimno važan program realizirao, napomenuvši kako su pripreme bile dugotrajne jer svaka od dvorana ima svoje posebnosti.

“Projektu smo pristupili vrlo ozbiljno i opsežno jer ovaj je koncept zahtijevao usklađivanje individualnih posebnosti koje smo ukomponirali u jednu cjelinu pri čemu je svaka općina sa svojim načelnicima dala svoj doprinos na čemu smo zahvalni. Pred nama je mnogo posla kako bi došli do cilja, ovo je sigurno jedan od najvećih investicijskih projekta u obrazovnu infrastrukturu u posljednjih nekoliko godina i kruna naših sveobuhvatnih ulaganja u obrazovanje”, naglasio je župan.

Podsjetio je kako je Županija, koja brine o 18 matičnih osnovnih škola i 43 područne škole s ukupno 3900 učenika, osam srednjih škola koje pohađa 3600 učenika te Učeničkom domu Križevci sa stotinjak učenika, do sada kroz investicije uložila više od 50 milijuna kuna vlastitih proračunskih sredstava. Ovim će se projektom, kazao je župan, uvelike pomoći u daljnjem razvoju ruralnih krajeva županije.

“Osvjedočili smo se kako sredine trebaju ovakve objekte i kako oni osim svoje temeljne funkcije osiguranja adekvatnih uvjeta za tjelesnu kulturu učenicima, daju i poseban impuls te služe svim stanovnicima u pogledu kulturnih događanja i raznih manifestacija”, dodao je župan.

Općine koje sudjeluju u projektu su prema broju stanovnika i broju učenika zadovoljile sve kriterije Programa, s time da Općina Kalinovac već dugi niz godina ima nezavršenu sportsku dvoranu koja će se ovim zahvatom konačno dovršiti.

Koncept izgradnje školskih sportskih dvorana sastoji se od faza projektiranja, gradnje, opremanja, održavanja i korištenja. Što se samog opremanja dvorana tiče, župan je kazao kako je s Ministarstvom obrazovanja postignut dogovor o sufinanciranju opreme u svih pet dvorana te podsjetio kako je projekt podržao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prilikom nedavnog posjeta Koprivnici.

U sljedećem koraku Županija će od Vlade tražiti suglasnost za kreditno zaduženje Županije i općina koje sudjeluju u projektu.

U ime načelnika općina koje sudjeluju u projektu, prisutnima se obratio načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak zahvalivši Županiji na kreiranju programa i modela izgradnje koji će općinama pomoći u izgradnji sportskih dvorana.

“Ovakvim programom Županija doprinosi jednakom razvoju svih ruralnih krajeva. Svjesni smo da se ruralni prostori naše županije najviše demografski degradiraju, no izgradnjom ovakve infrastrukture podiže se standardi takvih područja. Naši općinski proračuni ne bi sami mogli financirati ovakve značajne projekte, stoga je suradnja sa Županijom od iznimnog značaja. Veselimo se projektu i izgradnji dvorane kako bi naši učenici, koji postižu sjajne rezultate unatoč tome što trenutno nemaju adekvatne uvjete, ostvarivali još veće uspjehe”, zaključio je Poljak.

S načelnikom Poljakom složili su se i načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović, načelnik Općine  Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, načelnik Općine Kalinovac  Danijel Zvonar te načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman koji su prisustvovali predstavljanju Programa.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Ne propustite: