PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA KATICE RAJIĆ POPIJAČ Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici gostovao na Trakošćanu

Katica Rajić Popijač dobitnica je više nagrada Hrvatskog sabora kulture te s brojnih festivala kajkavskog pjesništva. Vrijedna je članica Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici.

U organizaciji Općine Bednja, Dvora Trakošćan i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, održana je književna večer i predstavljanje nove knjige Zviranjki žubore Katice Rajić Popijač. Knjiga je objavljena u Maloj Biblioteci Ogranka MH u Koprivnici pod rednim brojem 23.

Bogat, gotovo dvosatni program predstavljanja, održan je u ispunjenoj velikoj dvorani Turističkog informativnog centra Dvora Trakošćan.

Kako se čulo u programu, prava je svečanost biti u Dvoru Trakošćan čiji su vlasnici bili grofovi Drašković iz čije je porodice i prvi predsjednik Matice hrvatske 1842. godine grof Janko Drašković, autor znamenite Disertacije o hrvatskom jeziku u vrijeme Ilirskog pokreta iz 1832. godine, priopćili su iz Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici.

Upravo se na to nastavio u govoru Ivan Knez, predsjednik Općinskog vijeća Bednja, koji je pozdravio prisutne i rekao da i danas, nastavljajući misiju grofa Draškovića, Općina vodi brigu oko bednjanskog govora i jezika kao posebnom blagu hrvatskog jezika.

Istaknuo je važnost svake knjige koja promiče bednjanski govor i kajkavštinu, a koji su zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Prisutne je pozdravio i ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić naglasivši da Dvor Trakošćan zdušno surađuje u brojnim kulturnim događanjima koje promiču zavičajne vrijednosti.

Program pun zagorske pjesme i plesa izveli su članovi KUD-a Josip Genc iz Bednje.

O književnom stvaralaštvu i afirmaciji bednjanskog govora kroz pjesme i prozu Katice Rajić Popijač temeljito su izlagale prof. Barica Pahić Grobenski i Nevenka Žirovec.

Najpoznatiji zagorski glazbeni sastav Kavaliri izveli su nekoliko pjesama, a poseban pljesak dobila je pjesma Šoštar za koju je riječi napisala Katica Rajić Popijač.

Jako lijepom interpretacijom pjesama Katice Rajić Popijač nastupili su brojni autoričini prijatelji i pjesnici – Dragica Žimbrek, Josip Pocečki, Ankica Bistrović, Ana Jakopanec, Ivan Picer i Zdenka Čavić.

Katica Rajić Popijač dobitnica je više nagrada Hrvatskog sabora kulture te s brojnih festivala kajkavskog pjesništva. Vrijedna je članica Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici.

Kao i u njenom dosadašnjem opusu, tako i u novoj knjizi kojom autorica gostuje u svojoj rodnoj Bednji, brojni su naslovi pjesama i proze pisani bednjanskim govorom, kajkavštinom.

Radi se o knjizi žanra narodne književnosti, a kojom i ovaj puta Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici potvrđuje maksimu djelovanja Matice hrvatske – Matica hrvatska među svojim narodom – rekao je na predstavljanju knjige Dražen Ernečić, urednik knjige.

Ne propustite: