PREDSTAVLJENO NA VLADI Ovo je novi kalendar praznika i spomendana u Hrvatskoj

Plenković je najavio kako se ne povećava broj neradnih dana, kojih će i dalje biti 13 kao do sada, što je zbog efekta na gospodarstvo. Premijer je uvjeren da će novi način obilježavanja biti primjereniji i bolji te omogućiti da se izbjegne svaka nedoumica, konfuzija i nedorečenost,

Ilustracija // Izvor fotografije: Međimurske novine

Na današnjoj sjednici Vlade predstavljeni su novi državni praznici i spomendani, koji će vrijediti od prvog dana 2020. godine.

Plenković je najavio kako se ne povećava broj neradnih dana, kojih će i dalje biti 13 kao do sada, što je zbog efekta na gospodarstvo. Premijer je uvjeren da će novi način obilježavanja biti primjereniji i bolji te omogućiti da se izbjegne svaka nedoumica, konfuzija i nedorečenost, pišu 24sata.

Novi-stari Dan državnosti bit će tako 30. svibnja, a ne više 25. lipnja kao što je to bilo od 2001. godine. Plenković smatra da građane za 30. svibnja vežu uspomene jer je toga dana 1990. konstituiran prvi višestranački demokratski Sabor.

– Ideja je da u 2020. godini, kad će biti 30. obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto. Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi – istaknuo je Plenković.

Uvodi se novi blagdan, 18. studenoga. To će biti Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje i bit će neradan kao i ostali praznici i blagdani.

– U budućnosti ćemo imat ćemo vrlo jasan i bitan trokut – 30. svibnja Dan državnosti, 5. kolovoza ostaje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 18. studenoga kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Sva tri datuma po meni su emotivna u pogledu kako ih percipira hrvatski narod i građani. Tim blagdanima na primjeren način pozicioniraju se oni ključni datumi koji su obilježili nastanak moderne i suvremene hrvatske države – rekao je premijer.

Uvode se promjene u spomendane, koji su radni dani.

Iako je do sada bio praznik, Dan nezavisnosti sada postaje spomendan i obilježavat će se 25. lipnja, a 8. listopada obilježavat će se Dan Hrvatskog sabora.

Danu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske dodaje se i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja i obilježavat će se 15. siječnja. Kao novi spomendan uvodi se Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja, dok će 23. kolovoza biti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Ne propustite: