PREVENTIVNA AKCIJA U KOPRIVNICI Zbog čega ne pazimo na svoju djecu? Osmero od njih 13 nepravilno se vozilo u automobilima

Kontrolirano je 11 vozila i 16 autosjedalica. Samo petero djece bilo je ispravno vezano u autosjedalicama. Iako u tri autosjedalice nije bilo djece, iste nisu pravilno smještene u vozilima.

Kontrola autosjedalica u Koprivnici // Foto: PU KC-KŽ

U suradnji Policijske uprave koprivničko-križevačke i Udruge RODA – Roditelji u akciji ispred dječjeg vrtića Smiješak u Koprivnici je održana kontrola prevoženja djece u vozilima, odnosno korištenja dječjih autosjedalica.

Tom prilikom, izvijestili su iz policije, kontrolirano je 11 vozila i 16 autosjedalica, od čega je osmero djece zatečeno da se u vozilu prevozi na nepravilan način, dok je samo petero djece bilo ispravno vezano u autosjedalicama. Iako u tri autosjedalice nije bilo djece, iste nisu pravilno smještene u vozilima.

Greške kod prevoženje djece u vozilima bile su prelabavi unutarnji pojasevi autosjedalice (1), dok zabrinjava činjenica da se sedmero djece prevozilo u autosjedalicama koje nisu primjerene njihovom uzrastu. Od ukupno 16 autosjedalica utvrđeno je da šest nije bilo pravilno namješteno, odnosno montirano u vozilima.

“Osim dječjih autosjedalica izvršena je kontrola prevoženja djece na biciklima te je utvrđeno da se četvero djece prevozilo bez zaštitne kacige, od čega je u jednom slučaju dijete preraslo sjedalicu za bicikl i nije se moglo na ispravan način prevoziti u sjedalici. Također, roditelji su dvoje djece prevozili na izrazito opasan i zabranjen način, odnosno na električnom romobilu i mopedu”, dodaju iz policije.

Tijekom pregleda autosjedalica, roditeljima i djeci koja su se prevozila na ispravan način uručeni su preventivni materijali Udruge Roda, a roditeljima koji su djecu prevozili na nepravilan način uručene su brošure Udruge Roda – “Autosjedalica, uvijek i bez iznimke” te su im dati savjeti kako na ispravan i siguran način prevoziti dijete u vozilu.

“Apeliramo na roditelje i vozače da vode brigu o zdravlju djece te ukazujemo da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 posto. Koristite uvijek autosjedalicu koja je primjerena djetetovom fizičkom razvoju i pratite upute proizvođača kod njenog montiranja u vozilu. Vežite dijete, ali i sebe, uvijek i bez iznimke!”, zaključuju iz koprivničko-križevačke policije.

Kontrola autosjedalica u Koprivnici // Foto: PU KC-KŽ
Ne propustite: