Prije četiri godine oslobođeni generali Markač i Gotovina

Nakon oslobađajuće presude u Haagu, generale je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića pozdraviti došlo 100-tinjak tisuća građana.

General Mladen Markač na dočeku u svom rodnom Đurđevcu // Foto: djurdjevac.hr
General Mladen Markač na dočeku u svom rodnom Đurđevcu // Foto: djurdjevac.hr

Prije točno četiri godine, 16. studenog 2012., generali Mladen Markač i Ante Gotovina u Haagu su oslobođeni optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u akciji Oluja.

Ubrzo nakon što im je priopćena odluka Žalbenog vijeća Haškog suda, generali su napustili zatvor u Scheveningenu i službenim vladinim zrakoplovom prevezeni su u Hrvatskoj. Na zagrebačkom aerodromu dočekao ih je službeni politički vrh te najuža rodbina i prijatelje, dok ih je na Trgu bana Jelačića pozdraviti došlo 100-tinjak tisuća građana.

Generali su kroz koji dana svečano dočekani i u svojim rodnim sredinama pa je tako i njegov rodni Đurđevac Markaču priredio doček. Nekoliko tisuća ljudi razdragano ga je pozdravljalo i skandiralo njegovo ime.

– Svi su znali da sam Picok i svi su me zvali general Picok – kazao je tada okupljenima u središtu Đurđevca i u svom govoru se prisjetio svog ratnog puta.

General Mladen Markač, među ostalim, proglašen je za počasnog građanina Đurđevca, Koprivnice, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije, dok je Ante Gotovina počasni građanin Koprivnice.

Ne propustite: