PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA Srednjoškolcima stipendija od čak 9000 kuna

Stipendije će srednjoškolac dobivati mjesečno i svaki bi mjesec trebao ostvariti 750 kn. Ministarstvo godišnje može podijeliti 2000 stipendija.

Ilustracija

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je otvoreni javni poziv za projekt “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima” za 2018. godinu u kojem je ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu srednjoškolcima čak 18 milijuna kuna.

Iz Europskog je socijalnog fonda 85 % sredstava, a 15 % iz nacionalnih sredstava.

Ovaj je javni poziv namijenjen učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08), navode na službenoj stranici Ministarstva.

Radi se o 2000 stipendija. Zanimanja koja su projektom određena kao deficitarna su: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

Osim navedenih zanimanja, potpore se mogu dodijeliti i za druga zanimanja iz sustava vezanih obrta koja se izvode po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), ako ih je područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredila kao deficitarna, navodi Ministarstvo u objašnjenju projekta.

Ciljevi projekta koje Ministarstvo navodi u svojoj obavijesti su povećanje interesa mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, usvajanje ključnih vještina i kompetencija u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Prijaviti se možete prijavnim obrascem s potpisnom dokumentacijom koji se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte na adresu:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

“Prijava na Otvoreni javni poziv – Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima”

Ulica grada Vukovara 78

10000 ZAGREB

Sve se dodatne informacije o projektu i popis tražene dokumentacije mogu pronaći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – www.mingo.hr.

Ne propustite: