PRIMITE NA ZNANJE Važna obavijest Caritasa Varaždinske biskupije

Caritas Varaždinske biskupije poziva sve redovite dobrotvore da i dalje nastave s donacijom hrane te da i u ovim vremenima koja za sve predstavljaju poteškoću ne zaborave na potrebite

Caritasov centar na varaždinskoj Banfici // Foto: Varaždinska biskupija

Caritas Varaždiske biskupije obavještava svoje korisnike i zainteresiranu javnost o poduzetim mjerama vezano uz sprečavanje bolesti koronavirusa i pomoći ugroženom stanovništvu.

S obzirom na Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu, Bombellesova cesta 15, poduzete su sljedeće mjere:

  1. Osigurano je za svakog je korisnika korištenje dezinficijensa na bazi alkohola;
  2. Zabranjen je dolazak svih osoba koje imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno onih koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj i kratki dah;
  3. Prostori pučke kuhinje redovito se provjetravaju te se vrši stalna dezinfekcija svih prostorija pučke kuhinje i sve opreme za pripremu hrane;
  4. Zaštitarskom službom osigurano je ulaženje u prostore pučke kuhinje korisnika u grupama do najviše deset osoba, a kako bi se osiguralo poštivanje razmaka između pojedinih osoba od najmanje jednoga metra;
  5. Prilikom korištenje blagovaonice pučke kuhinje osiguran je razmak od najmanje dva metra između pojedinih korisnika koji ondje blaguju.

Nadalje, Caritas Varaždinske biskupije prestao je s prikupljanjem i podjelom obuće i odjeće, a kako bi se zaštitili djelatnici i korisnici.

Od pružatelja socijalnih usluga, kao i od korisnika, zatraženo je da izbjegavaju uobičajeno neverbalno komuniciranje koje uključuje rukovanje i bliži socijalni kontakt.

Caritas Varaždinske biskupije ujedno je osigurao prehrambene artikle za pripremu tristo toplih obroka dnevno kroz sljedeća dva mjeseca, pri čemu je izražena spremnost da isti vlastitom opremom i radnom snagom poveća kapacitete za pripremu dnevnih toplih obroka. U navedenom se dogovara i pomoć lokalnih vlasti i službi Grada i Županije, a kako bi se omogućila redovita distribucija pripremljenih obroka po potrebi i izvan prostora pučke kuhinje.

Pozivajući rodbinu, susjede i prijatelje da pomognu potrebitima u svojoj blizini, neka ipak pritom paze na sve mjere zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja drugih.

Onima kojima je potrebna neophodna pomoć neka se obrate nadležnim civilnim službama, kao i župnim Caritasima Varaždinske biskupije.

Glede drugih ustanova Caritasa Varaždinske biskupije – Caritasova dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu i Caritasova doma za starije i nemoćne „Sv. Ivan Krstitelj“ u Ivancu – djelovanje istih regulirano je recentnim odlukama nadležnih civilnih vlasti, a o čemu su obaviješteni djelatnici i korisnici, te su određene mjere koje se u potpunosti poštuju.

Caritas Varaždinske biskupije poziva sve redovite dobrotvore da i dalje nastave s donacijom hrane te da i u ovim vremenima koja za sve predstavljaju poteškoću ne zaborave na potrebite!

Svima od srca hvala!”, stoji u priopćenju.

Ne propustite: