PRIZNANJE Trakošćan uvršten na listu 12 najljepših europskih dvoraca

Trakošćan je ovim izborom dobio ogromnu međunarodnu reklamu, pa će brojka od 70 tisuća posjetitelja godišnje, sigurno znatno porasti.

Dvorac Trakošćan // Foto: Pixabay.com
Dvorac Trakošćan // Foto: Pixabay.com

Dvorac Trakošćan našao se na prestižnoj listi 12 najljepših europskih dvoraca prema izboru poznatog turističkog magazina Condé Nast Traveler. Jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj ovim je izborom dobio ogromnu međunarodnu reklamu, pa bi godišnja brojka od oko 70 tisuća posjetitelja mogla doživjeti znatan porast.

Ono što najviše privlači posjetitelje svakako je njegov vanjski izgled, ali i uređenost i bogatstvo interijera. Ništa manje zanimljiv nije ni uređeni okoliš oko dvorca koji se uzdiže iznad jezera i park šume. Posljednjih godina intenzivno se radi i na uvođenju dodatnih sadržaja, pa ova izletnička destinacija postaje mjesto za cjelodnevni, ali i višednevni boravak.

Inače, dvorac Trakošćan izgrađen je u 13. stoljeću, a od 1584. godine prelazi u trajno nasljedstvo plemićke obitelji Drašković, svojih najpoznatijih stanara. Prema jednoj legendi Trakošćan je dobio ime po tračkoj utvrdi, arx Thacorum, koja je postojala na istom mjestu u antičko doba. Prema drugoj sačuvanoj predaji, dvorac je dobio ime po vitezovima Drachenstein, koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajem.

Ne propustite: