PROMICANJE KULTURNE BAŠTINE Kravata na utvrdi Stari grad u Đurđevcu

Za izradu kravate utrošeno je 26 metara tkanine, a izradila ju je Sonja Janković, članica Udruge žena Grada Đurđevca. Kravatu su na utvrdu postavili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac.

Kravata na utvrdi Stari grad u Đurđevcu // Foto: Grad Đurđevac

Utvrdu Stari grad u Đurđevcu od četvrtka poslijepodne krasi jedan modni dodatak, a riječ je o velikoj kravati kojom se i Grad Đurđevac pridružuje obilježavanju presjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

“Ovom se velikom crvenom kravatom promiče hrvatska i europska kulturna baština, a ujedno se skreće pozornost na našu zavičajnu baštinu – spomenik kulture Republike Hrvatske – utvrdu Stari grad. I Hrvatski sabor je posebnu počast odao kravati proglasivši 18. listopada Danom kravate”, ističu iz đurđevačke gradske uprave.

Ideja o prezentaciji kravate oko kule utvrde nastala je u Muzeju Grada Đurđevca, a projekt je realiziran u suradnji s Gradom Đurđevcom i Turističkom zajednicom Grada Đurđevca. Za izradu kravate utrošeno je 26 metara tkanine, a izradila ju je Sonja Janković, članica Udruge žena Grada Đurđevca. Kravatu su na utvrdu postavili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac.

– Mi iz Muzeja smo se pobrinuli za nacrte i skice tako da je to prava đurđevačka kravata – rekla je Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja.

Iz Muzeja je također proizašla ideja da se motiv kravate aplicira i na majice.

– Utvrda bilježi velik broj posjetitelja, osobito iz inozemstva čiji se dolasci očekuju još u većem broju u narednom razdoblju, a upravo oni često požele kupiti suvenire s nacionalnim simbolom, pa smo došli na ideju da i na majice apliciramo Stari grad oko kojeg je zavezana kravata. Kravatu za majice nacrtao je đurđevački umjetnik Zdravko Šabarić, a kravata na majicama nije crvena kao na utvrdi, već je u kockicama baš zato jer kockice predstavljaju Hrvatsku – rekla je ravnateljica.

Majice se mogu nabaviti u muzejskoj suvenirnici, a po promotivnoj se cijeni mogu nabaviti u petak, 31. siječnja, na Noći muzeja.

Foto: Grad Đurđevac

Ne propustite: