PROMJENE NA TRŽIŠTU RADA Zbog manjka radnika, umirovljenici sve traženiji i cjenjeniji!

Izgubiti posao pred 20-ak godina u starijoj dobi bila je prava osobna tragedija, jer kad si ispao iz svijeta rada, ponovni ulazak u taj svijet za njih je bio zatvoren.

Ilustracija // Foto: Međimurske novine

Još uvijek mogu dati puno od sebe, a plus toga i mirovina mi je jako mala, 1550 kuna – rekla je jedna čakovečka umirovljenica koja se nedavno opet zaposlila na četiri sata i zarađuje više od mirovine koja je preniska da bi se moglo koliko-toliko dostojanstveno živjeti u zrelim godinama života.

Ona je, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje, jedna od 144 međimurskih umirovljenika i umirovljenica koji opet rade.

Velika je to promjena koja se dogodila s obzirom na ono što se donedavno događalo u Međimurju. Naime, stariji od 50 godina do prije petnaestak godina za poslodavce bili su tehnološki višak, nisu bili poželjni ni konkurentni na tržištu rada. O njihovim sposobnostima i znanjima uopće nije bilo rasprave, tretiralo ih se naprosto kao prestare. Izgubiti posao pred 20-ak godina u toj dobi bila je prava osobna tragedija, jer kad si ispao iz svijeta rada, ponovni ulazak u taj svijet za njih je bio zatvoren. Za svakoga tko je do tada skupio neki staž spasonosna slamka bio je odlazak u preuranjenu mirovinu. No, mnogi nisu imali tu sreću pa su ih na burzi rada samo brojili i klasificirali kao nezapošljivu kategoriju.

Tako je bilo u nedavnoj prošlosti, ali kao u životu kolo sreće se okreće, pišu Međimurske novine.

Ne propustite: