PROSLAVA U najboljoj hrvatskoj knjižnici – u Prelogu, obilježen Dan hrvatskih knjižnica

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, a u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica.

Foto: Međimurska županija

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, a u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica. Na 37. skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane u Tuhelju 30. rujna 2010., donesena je odluka da se 11. studenoga obilježava kao Dan hrvatskih knjižnica. Spomenuti datum, odabrao je 1960. godine Sabor NRH koji je donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama. Ujedno, Hrvatsko knjižničarsko društvo organiziralo je natječaj za najbolji promotivni film o knjižnici, knjižničnim uslugama ili bilo kojoj vrsti promocije knjižnica, a ovogodišnji dobitnik je Knjižnica i čitaonica Prelog. Svečana dodjela nagrada održana je u Muzeju Croata insulanus u Prelogu na kojem su bili prisutni državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Dunja Holcer, predsjednica Povjerenstva za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“ Romana Horvat, ispred Međimurske županije voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Sonja Tošić Grlač te u ime domaćina ravnateljica knjižnice Maja Lesinger.

“Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu!”

Ovogodišnji se Dan hrvatskih knjižnica održava pod sloganom „Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu!“. Sloganom se želi potaknuti osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost na promišljanje o tome što knjižnica znači za sve nas, a ujedno i zagovara osuvremenjivanje i širenje hrvatskih knjižnica. Zadovoljstvo i ponos za dodijeljenu nagradu pokazao je i gradonačelnik. „Jedna izreka kaže: Više vrijednih ideja nalazi se u najmanjoj knjižnici na svijetu nego u cijeloj povijesti televizije. Stoga pozivam sve naše građane, male i velike da navrate u našu knjižnicu. Siguran sam da nećete zažaliti. Zahvaljujem se na kraju našim knjižničarkama, Maji i Dominiki, i našem volonteru Hrvoju, na trudu i radu koji su uložili u ovu nagradu“. Čestitku u ime župana Međimurske županije Matije Posavca te ponos kako se i na koji način radi, promovira knjiga i knjižnična djelatnost u Prelogu istakla je u svom obraćanju Tošić Grlač „ Izuzetno sam sretna što je Hrvatsko knjižničarsko društvo prepoznalo prelošku Ustanovu kao relativnu malu, ali radišnu i primjernu sredinu. – Budite ponosni na svoj rad!“. Tijekom same svečane ceremonije uručenja nagrade, prikazan je kratak film koji je posebno za ovu priliku osmišljen i snimljen uz pomoć mentora, a snimila su ga djeca polaznici ljetnih multimedijskih FROOOM radionica koje su izvodili edukatori iz udruge Bacači sjenki iz Zagreba. Samu svečanost svojim nastupom upotpunili su Neven Kolarić svirajući cimbule te glazbenica Lea Šprajc.

Ne propustite: