PTIČJA GRIPA Novi uginuli labudovi na Šoderici, veterinari: Ne treba širiti paniku

Ptičja gripa jedino opasna može biti ako se prenese na domaće životinje, a takvih informacija zasad nemamo. Na divljim pticama eutanazija se ne radi - rekao je dr. med. vet. Ratimir Juršetić iz Veterinarske stanice Koprivnice.

Foto: Mirko Hanžeković

Novih četiri mrtvih labudova danas je pronađeno na Šoderici i u okolici. Podsjetimo, jutros je iz Centra za peradarstvo potvrđeno da labudovi ugibaju zbog zarazne bolesti – ptičje gripe.

Prototip influence još nije utvrđen, no nadležne službe ističu da ptičja gripa od koje su uginuli labudovi nije opasna za ljude.

Dosad je uginulo 12 labudova, a pretpostavlja se da ih ima i puno više, ali su zameteni snijegom.

Na terenu su danas bili i komunalni redari, i vatrogasci, i ribočuvari, i djelatnici Veterinarske stanice Koprivnica.

– Svaki uginuli labud ide na analizu u Centar za peradarstvo u Zagrebu. Stvarno ne treba širiti paniku. Ptičja gripa jedino opasna može biti ako se prenese na domaće životinje, a takvih informacija zasad nemamo. Na divljim pticama eutanazija se ne radi – rekao je dr. med. vet. Ratimir Juršetić iz Veterinarske stanice Koprivnice.

Ulovili smo ga na mobitel netom nakon što je bio na sastanku županijskog Kriznog stožera za civilnu zaštitu.

– Dogovoreno je da će ići uputa građanima da se zatvore domaće životinje dok ne prođe zaraza – otkrio je on.

Prije nekoliko tjedana ptičja gripa zabilježena je u naselju Križnica kraj Pitomače, a potvrđena je u subotu i u Sopu Bukevskom kraj Velike Gorice.

Ne propustite: