REAKCIJA NA KRITIKE ZBOG POŽARA U DALMACIJI Ministar obrane Krstičević podnio neopozivu ostavku

Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su 'izginuli' u gašenju - kazao je Krstičević za Jutarnji list nakon što je podnio ostavku.

Damir Krstičević, ministar obrane // Foto: Facebook
Damir Krstičević, ministar obrane // Foto: Facebook

Potres u državnom vrhu zbog stravičnih požara u Dalmaciji. Javnost je osudila naše vodeće političare, prije svega premijera Andreja Plenkovića, što nisu na vrijeme reagirali i poslali pomoć na splitsko područje, kao i što se još jučer nisu pojavili na brojnim požarištima.

Premijer je tek jutros stigao u Dalmaciju i nakon sastanka Kriznog stožera novinarima je izjavio da kako je sustav reagirao kako je trebao.

– Glavni koji reagiraju su vatrogasci, županijsko zapovjedništvo, koje ima cjelovitu informaciju što se događa u cijeloj županiji. Prema potrebi procjenjuje se koliki je potreban dodatni angažman. Nije bilo nikakve stihije. Dobro je da ljudi koji žele pomoći mogu pomoći, ali to mora biti u koordinaciji. Jako je važno da kod gašenja požara unatoč dobroj volji mnogih koji bi voljeli pomoći ne dođe do kaotične situacije. Ovo je postalo atraktivno jer je sam Split u pitanju, sve nadležne službe reagiraju kvalitetno i dobro – rekao je Plenković, a prenosi Jutarnji list.

S druge strane, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Salzburgu je priznala kako smatra da je vojsku trebalo poslati ranije na požarište.

– Bura je otežala gašenje jer kanaderi nisu mogli poletjeti. Sinoć sam razgovarala s gradonačelnikom Splita i on je izrazio nezadovoljstvo komunikacijom i koordinacijom između službi. Upravo odlazim u Split i idem na sastanak s Kriznim stožerom. Razgovarat ću s njima i vidjeti koji su bili problemi. Mislim da iz ovoga možemo izvući pouku. Ne možemo funkcionirati pojedinačno, već u sinergiji, treba nam koordinacija. Vojska je mogla izaći i ranije iako nisu opremljeni i obučeni kao vatrogasci, u ovom slučaju je vatrena stihija bila prejaka i mislim da je trebalo poslati vojsku ranije, no vidjet ću na terenu kako je bilo i što se događalo pa ću o svemu moći reći detaljnije – istaknula je ona, piše Jutarnji list.

Ministar obrane Damir Krstičević na terenu je bio cijelo vrijeme. Pomagao je vojsci, vatrogascima i građanima. Kritike državnog vrha očito mu nisu dobro sjele.

On je naime, danas najprije ponudio ostavku i dao je mandat na raspolaganje, a ubrzo je podnio i neopozivu ostavku.

– Poznato je kako sustav zapovijedanja funkcionira. Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ‘izginuli’ u gašenju – kazao je Krstičević za Jutarnji list.

Ne propustite: