REKODERI U POVLAČENJU EU SREDSTAVA Ludbreg i Koprivnica u samom vrhu najuspješnijih hrvatskih gradova

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić kazao je kako su najviše uložili u ekologiju i zaštitu okolišta - sanaciju odlagališta otpada u iznosu 30 milijuna kuna i reciklažno dvorište vrijedno 5 milijuna kuna. Samo u 2018. godini realizirali smo 23 različita projekta, istaknuo je, pak, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Analiza službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna pokazuje da su gradovi prošle godine iz EU fondova povukli preko 314 milijuna kuna, triput više nego 2017. kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna. Uspoređujući ove dvije godine, u oči osim rasta broja gradova koji su povukli EU novac, a podaci kažu da ih je u 2017. bilo 75, a 2018. 97, upada i povećanje iznosa. U 2017. je, tako, rekorder bio Lipik s povučene 233 kune po stanovniku (prema popisu iz 2011.), a preko 100 kuna je ostvarilo tek 10 najuspješnijih gradova. U 2018. brojke su udeseterostručene, piše Gradonačelnik.hr.

Prošlogodišnji rekorder po ostvarenim EU sredstvima per capita je Grad Komiža – povukli su ukupno preko 3,8 milijuna kuna, što je 2.505 kuna po stanovniku. Odmah iza njih je Pleternica s ostvarenih 1.222 kune po stanovniku, Lipik s 1.157 te Opuzen kao četvrti grad koji je povukao preko 1.000 kuna – 1.117. U prvih 10 su još Grubišno Polje – 977 kuna po stanovniku, Nin – 973, Otok – 816, Pazin – 532, Hvar – 527 i Prelog – 521 kunu po stanovniku.

Gledajući, pak, po udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova prošle je godine najuspješniji bio Grad Rijeka koji je ostvario preko 10 posto. Na drugom je mjestu Osijek, a potom slijede Pleternica, Petrinja, Virovitica, Vukovar, Požega, Koprivnica, Šibenik i Zadar.

“Rekorderi smo i predvodnici po mnogo čemu pa tako i po povlačenju EU sredstava u protekle dvije godine mandata koliko radimo na tome. Samo u 2018. godini realizirali smo 23 različita projekta. Uvjeren sam da zajedno možemo ostvariti nove, možda do jučer nezamislive iskorake. Hrabrosti i energije sigurno imamo, a u takvim situacijama uvijek dolazi i malo sreće. Siguran sam da ćemo kroz kvalitetne programe s kojima ćemo ići prema EU fondovima i dalje konstantno ulagati te tako u budućnosti biti grad jednosmjenske nastave, snažnog gospodarstva, potpune infrastrukturne pokrivenosti i povezanosti, a snažno ćemo brinuti i o kulturnoj baštini. Ključni pokretač ove regije je naša Koprivnica i spremni smo tu odgovornost iznijeti kao i nebrojeno puta do sada. Zajedno smo Koprivnica, zajedno smo prekrasno mjesto za život. Ponos Podravine i Prigorja”, poručio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić za portal Gradonačelnik.hr.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić // Foto: Grad Koprivnica

Kad se, pak, analizira petogodišnje razdoblje, najuspješniji su Ludbreg i Zadar.

Ludbreg je tako i dalje na prvom mjestu kada se gleda prosjek ostvarenih sredstava per capita – povlačili su prosječno 554 kune po stanovniku godišnje. Na drugom mjestu je, baš kao i u prethodnom petogodišnjem razdoblju, prošlogodišnji šampion EU fondova – Grad Križevci s prosjekom od 437 ostvarenih kuna kroz pet godina. Slijedi Komiža s 417 kuna, a u top 10 su još Grubišno Polje, Lipik, Senj, Opuzen, Pleternica, Skradin i Trilj.

Grad Zadar ostvario je najveći udio od svih gradova – preko sedam posto.

Na drugom mjestu su Križevci, treća je Rijeka, a slijede Osijek, Karlovac, Vinkovci, Ludbreg, Vukovar, Šibenik i Požega.

Grad Ludbreg i dalje je, drugu godinu zaredom, prvak u korištenju EU fondova kad se gleda petogodišnje razdoblje, a ove su godine već prijavili projekte vrijedne 18 milijuna kuna. Gradonačelnik Dubravko Bilić kazao je za portal Gradonačelnik.hr kako su najviše uložili u ekologiju i zaštitu okolišta – sanaciju odlagališta otpada u iznosu 30 milijuna kuna, reciklažno dvorište vrijedno 5 milijuna kuna.

“Stvoren je cijeli sustav brige o zbrinjavanju otpada, a zahvaljujući brojnim poduzetim mjerama i provedenim europskim projektima Grad Ludbreg nije dobio poticajnu naknadu za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada, odnosno kaznu te naši građani ne moraju strahovati od povećanja cijena”, istaknuo je Bilić.

Dubravko Bilić // Foto: Facebook Dubravko Bilić

Dodaje kako provode i projekt “O okolišu se pobrini i otpad zbrini” kojim informiraju javnost o zbrinjavanju otpada.

“Ovo je iznimno važna tematika i kad pogledamo nekoliko godina unatrag možemo vidjeti koliko smo po tom pitanju puno napravili. Europskim sredstvima sanirali smo odlagalište otpada, izgradili reciklažno dvorište, na dvije lokacije imamo postavljene podzemne kontejnere. Kod nas se od najmlađih nogu uči kako pravilno razvrstati otpad jer okoliš ne čuvamo zbog sebe danas već zbog generacija koje dolaze”, kaže Bilić.

Tu su još i dogradnja Dječjeg vrtića Radost, te projekti iz područja turizma – uređenje Arheološkog parka “Iovia”, Happy Bike, te Zeleno želimo. Nedavno su prijavili i projekt širokopojasnog interneta u suradnji sa susjednim općinama u vrijednosti 25 milijuna kuna, a potom i najveći projekt Grada Ludbrega – aglomeraciju čija je vrijednost 350 milijuna kuna, a udio Grada je 15 milijuna kuna.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Ne propustite: