REKORDNI REZULTATI POSLOVANJA U devet mjeseci ove godine Podravka ostvarila neto dobit od 185,9 milijuna kuna

Zabilježen je organski rast od 107 milijuna kuna ili 4 posto.

Marin Pucar, predsjednik Podravkine uprave // Foto: Podravka

Nadzorni odbor koprivničke kompanije potvrdio je nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za prvih devet mjeseci ove godine.

Pritom je izrazio veliko zadovoljstvo zbog nastavka pozitivnih trendova poslovanja na svim razinama.

“Riječ je o najboljem operativnom rezultatu i najvišoj operativnoj dobiti za prvih devet mjeseci u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti, a valja istaknuti kako je navedeno ostvarenje rezultat organskog rasta prodaje, uz istovremenu kontrolu operativnih troškova poslovanja što dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja Grupe Podravka”, istaknuli su iz kompanije.

Neto dobit Grupe Podravka za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 185,9 milijuna kuna, što predstavlja vrlo značajan rast u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine kada je ostvareno 54,1 milijuna kuna.

“Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 3.078,3 milijuna kuna što predstavlja rast od 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Na kretanje prihoda od prodaje najvećim dijelom je utjecao rast prihoda od prodaje u segmentu Prehrane uslijed snažnijih prodajno – marketinških aktivnosti, inovacija proizvodnog portfelja te širenja distribucije pojedinih kategorija”, otkrivaju iz kompanije.

Segment Prehrane, dodaju, ostvario je 2.439,0 milijuna kuna prihoda od prodaje, odnosno povećanje od 2,8 posto u odnosu na usporedno razdoblje godinu ranije, dok bi bez utjecaja tečajnih razlika prihodi procijenjeno bili viši 3,4 posto. U okviru navedenog segmenta gotovo svi poslovni programi ostvarili su rast prihoda od prodaje te je ostvaren rast vlastitih brendova za 3,8 posto. Najveći rast od 8,7 posto ostvario je poslovni program Dječja hrana, slastice i snack, potom poslovni program Žito i Lagris 6,1 posto te poslovni program Kulinarstvo 2,9 posto.

“Drugi segment Grupe Podravka, Farmaceutika, ostvarila je 639,3 milijuna kuna prihoda od prodaje, što predstavlja rast od 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, dok bi bez utjecaja tečajnih razlika prihodi procijenjeno bili viši 7,6 posto. Vlastiti brandovi Farmaceutike ostvarili su rast od 4,9 posto, ponajviše uslijed nastavka trenda rasta potražnje na tržištu Rusije te uslijed rasta prihoda od prodaje na tržištima Adria regije te regije Centralna Europa. Vrijedi spomenuti kako je kod najznačajnije kategorije Lijekovi na recept zabilježen značajan porast prihoda od prodaje u iznosu od 5,4 posto”, ističu iz Grupe Podravka.

Kada je riječ o realizaciji prihoda od prodaje Grupe Podravka po regijama, nastavljaju, najveći relativni porast u iznosu od 9 posto zabilježen je u regiji Istočna Europa te 7,2 posto u regiji Centralna Europa. Regija Adria, kao najznačajnija regija za Grupu Podravka, zabilježila je značajan rast prihoda od prodaje u iznosu od 2,3 posto, odnosno povećala je prihode od prodaje za 48,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Kada je, pak, riječ o cijeni dionica Podravke, u prvih devet mjeseci ove godine cijena dionica Podravke ostvarila je rast od 29,3 posto, dok su pritom domaći dionički indeksi Crobex i Crobex10 oboje pali 3,3 posto.

“Fokus menadžmenta Grupe Podravka u nastavku godine bit će na daljnjem organskom rastu, nastavku smanjenja zaduženosti, upravljanju novčanim tokovima kao i na poboljšanju interne efikasnosti”, zaključili su iz koprivničke kompanije.

Ne propustite: