RIJEŠITE SVOJE STAMBENO PITANJE U rujnu ponovno ide natječaj za subvencionirane stambene kredite, evo koji su uvjeti

Dobra je vijest da se ove godine očekuje i niža kamata – ispod 2,9 posto, a u dvije godine provođenja ove mjere, odobreno je 5300 subvencioniranih kredita.

Ilustracija // Foto: pixabay.com

Svi oni koji žele riješiti svoje stambeno pitanje, uskoro će imati izvrsnu priliku da to učine na što povoljniji način – uz subvencionirane stambene kredite. To je jedna od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja već treću godinu zaredom pomaže mladima da osiguraju svoj dom, što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj, piše Zagorje International.

Riječ je o već dobro poznatom i prihvaćenom programu, u sklopu kojeg država, odnosno, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Važno je naglasiti da se rok subvencije produžuje za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, ove godine izglasane su i izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet, trajati sedam godina, a ako dobiju još jedno dijete, subvencija će trajati ukupno devet godina.

Dobra je vijest da se ove godine očekuje i niža kamata – ispod 2,9 posto, a u dvije godine provođenja ove mjere, odobreno je 5300 subvencioniranih kredita.

Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno, do najvišeg iznosa kredita od sto tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Saznajte više o temi klikom na ovaj link.

Ne propustite: