Rotaract klub Međimurje: Razmišlja globalno, djeluje lokalno

Rotaract klub Međimurje osnovan je prije godinu dana // Foto: Rotaract klub Međimurje
Rotaract klub Međimurje osnovan je prije godinu dana // Foto: Rotaract klub Međimurje

Rotaract je neprofitna organizacija osnovana od strane Rotary International, koja okuplja perspektivne i ambiciozne mlade ljude od 18 do 30 godina. Predstavlja dio globalne težnje poticanja mira, tolerancije i međunarodnog razumijevanja u svijetu. Rotaract klubovi organiziraju različite projekte, aktivnosti, akcije koji ovise o vrstama interese kluba i njihovog članstva.

Predsjednica Rotaract kluba Međimurje, Morana Kiš, upoznala nas je sa svojom organizacijom kojoj je na čelu.

Što je to Rotaract klub Međimurje, od kada postoji, koliko broji članova?

Jedna od akcija Rotary klubova u svijetu jest da se skupe sredstva za cjepiva za liječenje protiv dječje paralize (EndPolio Now ) te su jedni od najpoznatijih rotarijanaca Bill i Melinda Gates koji su osnovali svoju zadrugu za liječenje protiv dječje paralize. Na svijetu ima puno članova koji su međusobno povezani, javni smo i svi radimo na isti način. Svi sudjelujemo u raznim akcijama Rotaract i Rotary klubova. Rotaract klub Međimurje započeo je s djelovanjem krajem rujna 2015. godine kada se na prvom, osnivačkom sastanku sastala skupina prijatelja potaknutih od Rotary kluba Čakovec i Rotary kluba Prelog. Tijekom godinu dana ta je vizija privukla mnoge, stoga klub danas broji 26 članova plus jedan kandidat. Uz moju malenkost na mjestu predsjednice, dopredsjednica je Iva Grašić, tajnik Lovro Rusak, rizničar kluba je Ivana Kosec, a svi smo s mandatom do srpnja 2017. godine.

Koji je cilj Rotaract kluba Međimurje?

Cilj nam je pomoći našoj lokalnoj zajednici na najviši mogući način, da smo uvijek tu negdje kad nekome treba kakva pomoć ili edukacija. Da li edukacijama ili akcijama, samo da se ljudima svakodnevica uveseli. Težnja nam je razmišljati globalno, ali djelovati lokalno.

U vikendu charteriranja ste imali svoj dan, kako je to prošlo i jeste li bili zadovoljni odazivom vaših kolega iz drugih gradova i županija?

Charter osnivanja održao se od 3. do 5. lipnja na kojem su prisustvovali svi članovi drugih Rotaract i Rotary klubova pa smo imali turu po Međimurju te im pružali uvid u našu zajednicu i okolinu. Na našoj charter ceremoniji pojavilo se 108 članova iz Hrvatske, podržale su nas i regionalni rotarijanci Rotary klub Ludbreg, Varaždin, Varaždin jug, Zagreb Metropolitan, mentori Rotary Prelog i Čakovec te članice Ineer Wheel klubova Čakovec i Prelog, a vrlo smo sretni jer smo imali priliku na našoj Charter ceremoniji ugostiti i jednog rotarijanca iz Rotary kluba Rim, te Matka Oguića DRR, Marijana Bulata, Rotary klub Zagreb, predsjednika Guvernera i Gorana Žurića, Rotary klub Zagreb Centar, predsjednika Odbora za Rotaract. Svaka osoba kao ulaznicu za našu Charter ceremoniju, koja se održala 4. lipnja, trebala je donijeti jednu knjigu, te smo skupili više od 150 naslova koje smo kasnije odnijeli našim dragim umirovljenicima, kako bismo upotpunili njihovu knjižnicu u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu. Malo smo se podružili s njima, slušali priče iz njihovog bogatog života te smo time obogatili i njihovu i našu svakodnevicu i čuli pokoji savjet.

Morana Kiš, predsjednica Rotaract kluba Međimurje // Foto: Privatna arhiva
Morana Kiš, predsjednica Rotaract kluba Međimurje // Foto: Privatna arhiva

To je bila Vaša prva akcija?

Prikupljanje knjiga za starije i nemoćne osobe u Čakovcu je bila prva kao takva akcija gdje smo se predstavili javnosti, a sljedeća dolazi u četvrtak, 24. studenog, u 19.30 sati u Starom Hrastu u Čakovcu gdje će se održati Pub Quiz za donaciju županijskog ligi protiv raka, zbog toga što je mjesec studeni mjesec protiv raka November – Movember. Naravno da ne stajemo na tome, već planiramo napraviti svaki mjesec barem neku malu akciju, za najmlađe, školarce i naravno starije osobe, kako bismo im uljepšali svakodnevicu…

Tko može postati član Rotaract kluba i kako?

U principu član može postati svaka osoba od 18 do 30 koja želi volontirati, svoje slobodno vrijeme, koje nekad i nema, usmjeriti na pomoć drugima kojima bude to uljepšalo dan. Zainteresirani se mogu javiti na našu službenu Facebook stranicu, pošalje se CV i  motivacijsko pismo tek toliko da vidimo zašto je za osoba zainteresirana, koje su njihove ili njezine mogućnosti i jače strane i zašto želi biti dio velike Rotary obitelji. U svijetu ima 310.000 rotaraktovaca, u Hrvatskoj ih ima 260. Mi smo uspjeli uz pomoć naše mentorice kluba Ljiljane Trstenjak dobiti naziv da prezentiramo županiju na svjetskoj razini te smo ujedno i jedini takav klub koji ima svoj naziv po svojoj županiji, a ne gradu.

Kakva je ekipa međimurskih rotaraktovaca?

 Ekipa je sjajna, skup jedinki koje stvaraju odličan tim. Tim koji je ambiciozan i privatno i poslovno. Tijekom mjeseci našeg sastančenja i osmišljavanja budućih akcija, počeli smo se družiti i privatno te smo i jedni drugima velika potpora i u privatnom i u poslovnom okruženju. Učimo jedni od drugih i svaki naš sastanak je nova avantura i nov poticaj za buduće projekte. Svako od nas je jak na nekom području, nekoliko članova studira ili se još školuje. Puno se družimo i uživamo u tome. Stvaramo uspomene, fotke. Kako smo krenuli pred samo godina dana još je na počecima bilo ‘kako ćemo mi to’, ali stvorila se mala obitelj od 26, 27 članova  i puno se družimo, sastajemo svaka dva tjedna, puno putujemo, pomažemo i drugim organizacijama. Pošto je velik dio naših članova na studijima diljem Hrvatske, oni također pomažu lokalnoj zajednici grada gdje se nalaze. Ako netko studira u Rijeci, ide u pomoć Rotaract klubu Rijeka te prisustvuje na njihovim sastancima i uči od njih. Radi se o networkingu i konektiranju između svih nas. Sretna sam da imam sjajnu ekipu u klubu bez koje ovaj klub ne bi funkcionirao na ovaj način i bez kojeg ne bi bilo dosad toliko lijepih uspomena i trenutaka. Uvijek kad se nađemo prolazimo kroz protokolarni dio i tu su uvijek dobre ideje, dobar teambuilding, brainstorming. Tjeramo jedni druge, kome bi mogli i kako pomoći, imamo puno ideja, a premalo vremena, jer Rotary godina traje do 1. srpnja i onda dolazi kratka ljetna stanka od mjesec dana. Pokušavamo što više toga odraditi u tih godina dana. Želja i ideja je puno, ali se trudimo svakom svojom akcijom ostaviti pozitivan trag i nasmiješena lica i njih i nas samih.

Nekoliko riječi za kraj…

Eto, još jednom pozivam sve da nam se pridruže na Pub Quizu u Starom Hrastu te tako pomognu donacijama za županijsku ligu protiv raka November – Movember, kao i da poprate daljnje akcije koje će se organizirati na našem službenom Facebook profilu.

Ne propustite: