SANKCIONIRANJE VOZAČA Saznajte postoje li novčane kazne za vožnju automobila u sandalama i japankama

Sve više vozača odlučuje se na vožnju automobila u japankama, sandalama ili u drugoj neprikladnoj obući, pa čak i bosi, što se nikako ne preporuča.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

U ljetnim mjesecima laganija, udobna odjeća i obuća neizostavan su dio svakodnevice.

Sve više vozača odlučuje se na vožnju automobila u japankama, sandalama ili u drugoj neprikladnoj obući, pa čak i bosi. Takve radnje nisu zakonom kažnjive, ali svakako nisu preporučljive.

Portal eMedjimurje poslao je upit PU međimurskoj, vezano uz sankcioniranje vozača koji voze u neprikladnoj obući.

Evo što je odgovorio glasnogovornik PU međimurske, Radovan Gačala – postoje li novčane sankcije za takve vozače:

“Propisom kojim se direktno i posebno uređuje sigurnost u cestovnom prometu („lex specialis“), konkretno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zakonodavac nije predvidio sankcije za vozače koji bi bosi, u japankama, natikačama, klompama, cipelama s visokom petom ili nekoj drugoj neadekvatnoj obući, upravljali motornim vozilima.

Svakako preporuka policije je da vozači upravljaju vozilima u primjerenoj obući u kojoj noga ima čvrst oslonac i neće lako skliznuti te time onemogućiti vozača u sigurnom upravljanju vozilom. Upravljanje neadekvatnom obućom potencijalno je rizično, kako za samog vozača, pa tako i za ostale sudionike u cestovnom prometu.

Svaki od sudionika u cestovnom prometu svojim primjerenim ponašanjem, poštivanjem prometne kulture, pojedinačno doprinosi podizanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Stoga, potrebno je pridržavati se svih propisanih, pa tako i preporučenih uvjeta za sigurnu vožnju”.

Ne propustite: