SAVJETI POLICIJE Što napraviti ako dođe do prometne nesreće, evo kolike su kazne ako se ne držite pravila

U posljednje vrijeme zabilježeno je nekoliko bježanja s mjesta prometnih nesreća te su vozači koji su ih uzrokovali pronađeni naknadno...

Ilustracija // Foto: Međimurske novine
Ilustracija // Foto: Međimurske novine

U posljednje vrijeme zabilježeno je nekoliko bježanja s mjesta prometnih nesreća te su vozači koji su ih uzrokovali pronađeni naknadno, a kako bi izbjegli plaćanje dodatnih kazni, odnosno poduzimanje sankcija, policija građane podsjeća na nekoliko važnih informacija.

“Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sudionici prometne nesreće dužni su, ako je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika i omogućiti nesmetano odvijanje prometa. Također bi trebali popuniti i potpisati Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Ako ne uklone vozila s kolnika, kada je to moguće učiniti i ne omoguće nesmetano odvijanje prometa, određena je novčana kazna od 500 kuna. U slučaju da ne razmijene podatke ili ne popune Europsko izvješće te napuste mjesto događaja, određena je novčana kazna od 2000 do 5000 kuna i dva negativna boda.

Nadalje, sudionik prometne nesreće smije mjesto događaja napustiti samo privremeno (mora se vratiti na mjesto nesreće), samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenima u nesreći, ako mu je i samom potrebna liječnička pomoć te radi obavještavanja Centra 112, policije ili Hitne medicinske pomoći.

Predviđene sankcije za neopravdano napuštanje mjesta događaja prometne nesreće novčana su kazna od 3000 do 7000 kuna, određivanje tri negativna boda te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 12 mjeseci ako se radi o prometnoj nesreći s poginulim i ozlijeđenim osobama. Sankcije su i veće ako se očevidom dokaže da je odbjegli sudionik krivac za nesreću.

Novčana kazna od 2000 do 5000 kuna, određivanje dva negativna boda te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do šest mjeseci predviđeni su ako se radi o prometnoj nesreći s materijalnom štetom”, priopćila je policija.

Ne propustite: