SAZNAJTE U ČEMU JE ‘CAKA’ Postoje novčanice od 5 i 50 eura na kojima se možeš ‘obogatiti’

I više nego zanimljvo...

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Među novčanicama eura koje su trenutačno u opticaju postoje i neki primjerci koji su zbog svoje rijetkosti postali predmetom interesa kolekcionara i notafila, sakupljača papirnatog novca. Budući da po otkriću vrlo brzo dospijevaju u njihove kolekcije, takvih novčanica je sve manje zbog čega je njihova vrijednost znatno porasla. Evo kako ih možeš prepoznati, piše miss7.hr, a prenose Međimurske novine.

Ako ti se posreći, dobit ćeš za nju i od dvadeset do sto puta veći iznos od njezine prave vrijednosti. Posebno rijetke serije novčanica mogu svojim vlasnicima zato donijeti popriličnu sumu. A kako da saznaš jesi li ti taj sretnik? Uzmi novčanicu i pažljivo pogledaj brojke i slova u gornjem desnom kutu. One označavaju seriju u kojoj je novčanica tiskana. Rijetke serije sadrže 5 istih brojeva (na primjer 77777, 99999). Ako si slučajno jednu takvu novčanicu primijetio kod sebe pobrini se da ostane u besprijekornom stanju i u tom slučaju će ti donijeti mnogo novca.

A ponekad i tiskarske greške mogu prouzročiti više koristi nego štete. Naime, svojedobno je pogrešno otisnuta serija novčanica od 50 eura te je na njezinoj zaštitnoj traci ispisana vrijednost od 100 eura. Stoga, ako ti u ruke dođe novčanica od 50 eura obavezno je pregledaj na jakoj svjetlosti i pažljivo provjeri koja je vrijednost naznačena na zaštitnoj traci. Privatni kolekcionari će je rado otkupiti, a spremni su platiti i sedam puta više od njene prave vrijednosti.

Ne propustite: