Kako se proslavilo Vincekovo u vinogradima sjeverne Hrvatske

Početak ovogodišnje vinogradarske sezone obilježen je blagoslovom vinograda, vješanjem kobasica i špeka po trsovima, prvim orezivanjem i zalijevanjem trsova vinom kako bi ono i u ovoj godini bilo što rodnije.

Vincekovo u zagorskom vinogradu // Foto: Zagorje International

Prošlog vikenda uz blagdan Svetog Vinka, bilo je veselo u brojnim vinogradima i kletima sjeverne Hrvatske. Gotovo sve zagorske vinarsko – vinogradarske udruge, blagoslovom vinograda, vješanjem kobasica i špeka po trsovima, prvim orezivanjem i zalijevanjem trsova vinom, kako bi ono i u ovoj godini bilo što rodnije, obilježile su početak ovogodišnje vinogradarske sezone radova.

Nakon što su proslavili imendan svetog Martina, i đurđevački vinogradari i vinari prošli su vikend obilježili Vincekovo. Uz prigodni obred i glazbeni program posjetiteljima su osigurali i bogatu ponudu mladih vina te raznovrsnu gastro ponudu. Za tu svečanu prigodu, unatoč izrazito niskim temperaturama, vinogradari su se okupili u Malom Kostanju u klijeti Marijane Vujić.

U subotu je Vincekovo po Križevačkim štatutima održano u Kramarovcu, uz domaćine OPG Posavec, OPG Šafran i OPG Topolko. Organizator tradicionalne manifestacije je Udruga vinogradara i vinara Bilikum. Spelanciju po Križevačkim štatutima i ove je godine predvodio Zoran Homen uz vinare i njihove brojne goste.

Ne propustite: