SJAJAN USPJEH Brat i sestra Šimenc iz Varaždina prvaci Hrvatske u disc golfu

Dinku Šimencu ovo je drugi naslov, dok je Maji ovo čak peta titula najbolje u Hrvatskoj, iako ih je iz godine u godinu sve teže osvajati, jer se konkurencija zaoštrava.

Fotografiju ustupio Tomislav Gorički

U Varaždinu je 18. i 19. svibnja održano 7. Prvenstvo Hrvatske (PH) u disc golfu, a titule prvaka i prvakinje odnijeli su brat i sestra – Dinko i Maja Šimenc iz Disc golf kluba Varaždin.

Dinku Šimencu ovo je drugi naslov, dok je Maji ovo čak peta titula najbolje u Hrvatskoj, iako ih je iz godine u godinu sve teže osvajati, jer se konkurencija zaoštrava.

Na 7. PH Hrvatske u disc golfu tako su se borili najbolji hrvatski disc golferi i disc golferice iz šest hrvatskih klubova iz Varaždina, Čakovca, Zagreba, Rijeke i Nove Gradiške, a s obzirom na to kako je ovo bilo prvo otvoreno prvenstvo imali smo i natjecatelje iz Mađarske, Austrije i Slovenije.

Prvenstvo se igralo po pravilima Profesionalne disc golf asocijacije. Igrale su se tri runde po 18 staza i finale na devet staza.

U prvoj rundi vodstvo su u muškoj i ženskoj kategoriji preuzeli otac i kćer Tomislav i Ana Gorički, mlada 15-godišnjakinja, rođena Varaždinka sa zagrebačkom adresom, koja je već i lani osvojenim drugim mjestom pokazala kako će biti ozbiljna kandidatkinja za naslov.

U muškoj kategoriji su svi natjecatelji bili u nekoliko bacanja razlike, a nakon druge runde Aleksandar Aki Vucković iz Disc golf kluba Varaždin preuzeo je vodstvo s najboljom rundom turnira (-8).

Ana Gorički je nakon druge runde svoje vodstvo zadržala, no prošlogodišnja prvakinja Danica Pajtak, Ira Molnar Gorički i Maja Šimenc su bile vrlo blizu.

Drugog, odlučujućeg dana natjecanja, odvijala se prava drama. U muškoj konkurenciji Vucković je i dalje vodio nakon tri runde i ušao je u finale s nekoliko bacanja prednosti ispred Marka Marčeca i Dinka Šimenca. Nakon samo nekoliko staza vodstva, Marčec i Šimenc su ga sustigli i na zadnju stazu je Šimenc ušao s bacanjem prednosti koje je i zadržao. Tako je Dinko Šimenc po drugi puta nakon sedam godina osvojio naslov Prvaka Hrvatske.

Kod žena Maja Šimenc se s najboljom 3. rundom potpuno izjednačila s Anom Gorički te su u finale sve četiri finalistice ušle sa samo tri bacanja razlike. Mlada Ana je i kroz finale pokazala veliki potencijal i hrabro se borila za svoj prvi naslov te je na zadnju stazu ušla s bacanjem prednosti. Iako je napravila grešku kod početnog bacanja uspjela se izvući iz neprilika te je imala priliku sa puttom s pet metara pobijediti, ali u tom ključnom trenutku ruka joj je zadrhtala, pa su Šimenc i Gorički ušle u doigravanje. Tu su iskustvo i smirenost ipak presudile i Maja Šimenc je osvojila svoj 5. naslov prvakinje Hrvatske te se pridružila bratu na najvišoj stepenici podija. Brat i sestra Šimenc su tako, osim najvećih promotora disc golfa u RH, postali i najbolji igrači, barem do naredne godine.

Borba za titulu vodila se u muškoj master diviziji, no tu nije bilo previše drame. Već nakon prve runde bilo je jasno kako će pobijediti stariji i mnogo iskusniji igrač Radule Mikić iz Disc golf kluba Zrinski iz Čakovca, dok je Davor Galic iz Zagreba bio drugi.

Dinko se osvrnuo na svoju disc golf povijest.

“Godine 2013. osvojio sam prvo Prvenstvo hrvatske u disc golfu I od tada sam tri puta završio na podiju, ali niti jednom nisam osvojio naslov, kao niti PDGA turnir. Novi igrači su došli na scenu i neki od njih do sada skupili i po četiri pobjede. Ove godine sam u prvenstvo ušao rangiran kao peti igrač po PDGA rankingu i nakon 109 turnira odigranih u zadnjih osam godina napokon je na 7. PH došla i ta prva službena pobjeda. Sada sam spreman za nove”, zaključio je.

Maja je također zadovoljna krajnjim rezultatom.

“Bila je to stvarno velika borba do kraja. Nakon prve runde sam bila četvrta, treća nakon druge, a prije finala uspjela sam se izjednačiti s Anom. I na kraju finala nismo imali odluku te sam u doigravanju uspjela zadržati koncentraciju te dati sve od sebe. Čestitke Ani, našoj odličnoj juniorskoj igračici i Danici i Iri na osvojenim medaljama te velikoj borbi kroz vikend”, izjavila je.

Organizacija turnira je bila povjerena članovima Disc golf kluba Varaždin (Danica Pajtak, Nino Đurak i Bato Sudžuković) koji su uz podršku Grada Varaždina i Hrvatskog Flying Disc Saveza zadatak organizacije sjajno odradili.

Konačni rezultati:
MPO Prvenstvo Hrvatske 2019:
1. Dinko Šimenc – Disc golf klub Varaždin
2. Marko Marčec – Disc golf klub Varaždin
3. Aleksandar Aki Vucković – Disc golf klub Varaždin

FPO Prvenstvo Hrvatske 2019:
1. Maja Šimenc – Disc golf klub Varaždin
2. Ana Gorički – Flying disc klub Zagreb
3. Danica Pajtak – Disc golf klub Varaždin

MP40 Prvenstvo Hrvatske 2019:
1. Radule Mikić – Disc golf klub Zrinski Čakovec
2. Davor Galic – Flying disc klub Zagreb

Međunarodna konkurencija muški:
1. Dani Hatvani – Mađarska
2. Eric Osterwinter – Austria
3. Zack Bevelacqua – Slovenija

Međunarodna konkurencija žene:
1. Veronika Toth – Mađarska

Fotografije ustupio Tomislav Gorički

Ne propustite: