SJAJAN USPJEH Na natjecanju koje spaja robotiku i njemački jezik, koprivnički osnovnoškolci i gimnazijalci osvojili su drugo mjesto

Projekt je u Hrvatskoj pokrenuo Goethe-Institut 2016. godine, a prvo se natjecanje održalo prošle godine.

Izvor fotografije: Gimnazija Fran Galović Koprivnica

Da srednjoškolci, ali i osnovnoškolci imaju veliku želju za znanjem i zanimljivim aktivnostima, najbolje govore razna natjecanja na kojima sudjeluju.

U subotu je u Gimnaziji Bernardina Frankopana u Ogulinu održano drugo po redu natjecanje CLIL Robotik Meisterschaft, u kojem je bitna veza između robotike i njemačkoga jezika uz zabavu i druženje.

Projekt je u Hrvatskoj pokrenuo Goethe-Institut 2016. godine, a prvo se natjecanje održalo prošle godine.

Natjecanje je prošle godine bilo organizirano samo za srednje škole, a ove su godine uključene i osnovne škole te je svaki grad sudionik imao predstavnika iz osnovne i srednje škole.

Sudjelovalo je osam škola iz Hrvatske, a bodovi osnovnih i srednjih škola iz istoga grada zbrajali su se za ljestvicu konačnoga poretka. Tim koprivničke Gimnazije Fran Galović ove godine osvojio je drugo mjesto.

Tim se sastojao od sljedećih učenika:
Leticija Crnković, 3. d – tehničar, prezentirala
Doris Hegedušić, 4. a – tehničar, prezentirala
Lana Deverić, 3. a – prezentirala
Lorena Horvat, 3. a – prezentirala
Mario Cmrk, 3. b – prezentirao

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je zaštita okoliša, a svaki je tim dobio vlastitu učionicu za trosatnu pripremu programa i prezentacije.

Ovog puta na natjecanju znala se samo okvirna tema i potrebni robot. Leticija je u nizu radionica izgradila i savršeno izvježbala sve što se može s robotskom rukom koja je namijenjena razvrstavanju otpada. Riječ je o robotu iz seta LEGO Mindstorms EV3 koji ima dva motora za okretanje ruke i dva senzora, za raspoznavanje boje i registriranje dodira.

Kasnije se radionicama priključila i Doris te su zajedno nastupile na natjecanju u ulozi tehničarki. Taj je dio na natjecanju odrađen bez greške. Osnovnoškolci nisu imali robotsku ruku nego autić sa senzorom za raspoznavanje boja koji je trebao prevaliti određeni put obilježen bojama.

Autićem je općenito teže baratati iako se savršeno programira zbog trenja/klizanja guma na površini i svaka najmanja promjena, npr. pomak za jedan milimetar, može izazvati pogrešno skretanje i loš završetak programa. Bilo je manjih grešaka u konačnoj izvedbi.

Uz programiranje robota bilo je potrebno izraditi prezentaciju na temu “Zbrinjavanje otpada od plastike, papira i metala u sadašnjosti i budućnosti”. Učenici osnovnih i srednjih škola bili su odvojeni pri prezentiranju. Svaki je učenik trebao prezentirati nekoliko rečenica na njemačkom jeziku.

Za nastup na njemačkom jeziku učenike Lanu, Lorenu, Marija i Anu pripremao je profesor Neven Kekez, a radionice s Leticijom Crnković i Doris Hegedušić održavala je profesorica Kristina Ledinski. Osnovnoškolci su se pripremali u svojoj školi sa svojim nastavnicima.

Klikom na link možete pogledati nekoliko videa i fotografije.

Izvor: Gimnazija Fran Galović Koprivnica

Ne propustite: