SJAJAN USPJEH Učenici iz Koprivničko-križevačke županije najuspješniji na natjecanju ‘Čitanjem do zvijezda’

U sklopu natjecanja upriličeno je druženje i književni susret s poznatom hrvatskom književnicom Julijanom Matanović i ponajboljom hrvatskim spisateljicom za mlade Jasminkom Tihi-Stepanić.

Fotografiju ustupila Sanja Prelogović

O tome da Koprivničko-križevačka županija ima mlade, pametne i uspješne učenike, najbolje govore rezultati s njihovih aktivnosti.

Naime, učenici iz Koprivničko-križevačke županije bili su najuspješniji na natjecanju
“Čitanjem do zvijezda”.

Na nacionalnoj razini natjecanja u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda”, koje je održano 3. svibnja u Čakovcu, najuspješnija je bila učenica iz Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac koja je odnijela prvu nagradu u kategoriji kreativnog uratka i učenice Osnovne škole Đuro Ester Koprivnica s osvojenom drugom nagradom u kategoriji kviza znanja.

U konkurenciji 32 kreativna uratka – plakata na temu Ljeto priča priče učenica Maris Popović iz Osnovne škole Grgura Karlovčana osvojila je prvu nagradu. Mentori za izradu plakata bili su učitelj likovne kulture Zoran Vidaković i knjižničarka Nataša Švaco.

U konkurenciji 36 škola i ukupno 108 učenika u kvizu znanja učenice iz Osnovne škole Đuro Ester, Nika Stančin, Ema Pintarić i Nera Teufel osvojile su drugu nagradu. Učenice je za kviz pripremala mentorica knjižničarka Nikolina Sabolić.

Predstavnici Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac David Kuzmić, Antonija Petrović i Nika Švaco zauzeli su u kvizu znanja visoko četvrto mjesto. Učenici su se pripremali pod mentorstvom učiteljice hrvatskoga jezika Antonele Carek i knjižničarke Nataše Švaco.

U kategoriji kreativnog uratka na nacionalnoj razini natjecanja predstavila se i učenica Ema Varga iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje zauzevši pohvalno sedmo mjesto. Plakat je izradila pod mentorstvom učitelja likovne kulture Marija Dimića i knjižničarke Stjepane Kadić.

Projekt “Čitanjem do zvijezda” sastavni je dio aktivnosti Hrvatske mreže školskih knjižničara, a provodi se od 2009. godine. Ove godine obilježena je 10. godišnjica projekta, čije je provođenje odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije. Nakon pozdravnog govora Dražena Ružića, inicijatora projekta i svečanog kulturnog programa koji su priredili učenici Osnovne škole Sv. Martin na Muri, natjecanje je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

U sklopu natjecanja upriličeno je druženje i književni susret s poznatom hrvatskom književnicom Julijanom Matanović i ponajboljom hrvatskim spisateljicom za mlade Jasminkom Tihi-Stepanić.

Njihovi romani Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom i Ljeto na jezeru Čiču odabrani su za ovogodišnji kviz znanja. Učenici su autoricama postavljali pitanja te iz prve ruke saznali mnoge zanimljivosti o njihovom stvaralaštvu za mlade, svjetonazorima i životu.

Zapaženim plasmanom i postignutim rezultatima osnovci iz naše županije nastavili su dobru tradiciju svrstavši se među najuspješnije na natjecanju “Čitanjem do zvijezda”, koje uključivanjem škola iz susjednih država poprima i međunacionalni karakter.

Fotografije ustupila Sanja Prelogović

All-focus
All-focus

Ne propustite: