SJEDNICA ĐURĐEVAČKOG GRADSKOG VIJEĆA Lacković: Đurđevac odvaja svega deset posto otpada, a naš cilj je da to bude pedeset

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči dodao je kako žele biti moderan grad, pa tako i kada je u pitanju odvajanje otpada. Poseban naglasak stavit će se na odvajanje otpada na kućnom pragu.

Željko Lacković i Hrvoje Janči // Foto: Željko Lacković Facebook
Željko Lacković i Hrvoje Janči // Foto: Željko Lacković Facebook

Đurđevčani su održali posljednju ovogodišnju sjednicu Gradskog vijeća.

Sve točke dnevnog reda jednoglasno su bile usvojene, a najviše pažnje kao glavna točka privuklo je pitanje donošenje Plana gospodarenja otpadom.

– Plan gospodarenja otpadom vrlo je bitan i značajan strateški dokument kojim smo željeli zadovoljiti sve potrebne zakonske norme o količinama odvojenog sakupljenog komunalnog otpada, ali isto tako smo si zadali ciljeve s kojima želimo u cijelosti postati ekološki osviješten grad. To nam je i temelj za prijavu na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji su najavljeni već početkom sljedeće godine. Đurđevac odvaja svega 10% otpada, a naš cilj je da to bude 50%. Taj rezultat će nam donijeti kompostište jer se procjenjuje da je kod nas 30% pa i više otpada zapravo biootpadi. Plan je ambiciozan, ali realan, i mi vjerujemo da ćemo ga ostvariti jer želimo biti grad koji se ponosi sa visokim postotkom odvajanja otpada, a za to je potrebno organizirati edukacije, promotivne akcije, ali je potrebno i stvoriti preduvjete za odvojeno sakupljanje otpada. I u tome želimo biti prvi i povlačiti sredstva koja su nam na raspolaganju – izjavu predsjednika Vijeća Željka Lackovića prenose službene gradske internetske stranice.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči dodao je kako žele biti moderan grad, pa tako i kada je u pitanju odvajanje otpada. Poseban naglasak stavit će se na odvajanje otpada na kućnom pragu.

– Što se tiče projekata, vrtić je investicija veća od tri milijuna kuna, a unazad tri godine uloženo je pet milijuna kuna u vrtić. Sada ima podno grijanje, nove sanitarne čvorove i kupaonice od 300 kvadrata i novi namještaj. Vrtićance očekuje potpuno novi vrtić i siguran sam da ga neće prepoznati, a useljavanje vrtićaraca očekujemo najkasnije do 15. siječnja. U 2017. godini smo iskoristili svu projektnu dokumentaciju koju je grad imao spremnu i zato imamo ogroman gradski proračun od 93 milijuna kuna. Dobili smo i 7,5 milijuna kuna za nerazvrstane ceste, a dobili smo informaciju da nam je prošao i projekt u visini od 17 milijuna kuna za projekt Đurđevački pijesci i hostel za školu u prirodi. Niti jedan projekt nam nije odbijen i zato puni optimizma ulazilo u 2018. godinu – kaže Janči.

Ne propustite: