Škole nogometa: Budućnost ili nužno zlo klubova

Problem je što se iz godine u godinu rađa se sve manje djece te neki klubovi već sada ne mogu skupiti dovoljan broj djece za jednu dobnu kategoriju, a kamoli nešto više.

U posljednjih nekoliko godina postalo je popularno otvaranje škola nogometa kroz koje će stasati neke nove generacije igrača. Oni će biti nositelji klubova koji ih stvaraju. Taj način rada već dugo vremena funkcionira u višim rangovima natjecanja, a sada se pokušava nešto napraviti i na županijskom nivou.

Koprivnica, Đurđevac, Križevci i Virje odavno imaju kvalitetan sustav rada s mlađim kategorijama u kojima dječaci i djevojčice već sa šest-sedam godina rade prve nogometne korake. Na nivou županijskih liga funkcionira natjecanje selekcija pionira i juniora, koje su obavezni imati klubovi Prve ŽNL, ali samo jednu kategoriju. Unazad nekoliko godina sve više klubova počinje se okretati kvalitetnijem radu s mlađim selekcijama jer tu vide budućnost za svoj klub. Odgojiti igrača u vlastitom dvorištu puno je jeftinije od kupnje iz susjedovog. Počinje se ulagati u školovanje trenera koji će na pravi način raditi s klincima.

Najdalje u tome otišli su Starigrad iz Koprivnice i Tehničar iz Cvetkovca. U svojim redovima imaju po nekoliko ekipa mlađih kategorija, koje vode školovani treneri, te se nadaju da će kroz par godina iz njih crpiti igrače za seniorsku ekipu.

No, najveći problem za napraviti nešto takvo je nedostatak djece na selu. Iz godine u godinu rađa se sve manje djece te neki klubovi već sada ne mogu skupiti dovoljan broj djece za jednu dobnu kategoriju, a kamoli nešto više. Rješenje će se brzo morati pronaći jer već smo nekoliko godina svjedoci gašenja klubova zbog nedostatka igrača. Klubovima će se morati financijski pripomoći, a bilo bi dobro kada bi se na nivou općine mogla napraviti škola nogometa u kojoj će se okupljati i trenirati djeca iz sela koja su u sastavu te općine.

Neki klubovi, nažalost, još uvijek smatraju da im rad s djecom nije potreban te troše veliki novac na igrače u seniorskom pogonu. Za sada to još dobro funkcionira, no dok se stegne remen njihova će budućnost biti upitna.

Ne propustite: