Službeno je: Labudovi na Šoderici uginuli od ptičje gripe

Prototip influence još nije utvrđen, no Vladimir Šarec ističe kako ptičja gripa od koje su uginuli labudovi nije opasna za ljude, donosi Drava.info.

Komunalni redar uklanja mrtvog labuda // Foto: Mirko Hanžeković
Komunalni redar uklanja mrtvog labuda // Foto: Mirko Hanžeković

Prošlotjedna uginuća labudova na Šoderici uzbunila su kako stanovništvo Podravine, tako i nadležne službe. Predstojnik Uprave Centra za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu, Vladimir Šarec, portalu Drava.info potvrdio je da su labudovi na Šoderici uginuli jer su bili zaraženi ptičjom gripom. Prototip influence još nije utvrđen, no Šarec ističe kako ptičja gripa od koje su uginuli labudovi nije opasna za ljude.

– Na nama je da spriječimo širenje zarazne bolesti na domaće životinje. Ne treba širiti paniku. Po meni je opasnija ljudska gripa – rekao je prošli petak za Klikaj.hr Ratimir Juršetić iz Veterinarske stanice Koprivnica.

Peradarska farma u Velikoj Gorici podlijegla ptičjoj gripi

Novi slučaj ptičje gripe zabilježen je u subotu u Sopu Bukevskom pokraj Velike Gorice, piše portal Zagorje International. Na peradarskoj farmi Valionice Radina, otkrivena je influenca ptica podtipa H5N8. Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3000 pačjih te 16.500 kokošjih jaja. Sva perad tijekom ponedjeljka će biti eutanazirana, a jaja uništena.

– Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede formirala je Krizni stožer. Farma pataka i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od tri kilometra – najavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Popisane su farme i obiteljska gospodarstava u četiri okolna sela te perad koja se uzgaja za vlastite potrebe. Ministar Tolušić rekao je kako se poduzimaju sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi. Vlasnici peradi koja će biti eutanazirana dobit će naknadu kao što se i dosad radilo.

Ne propustite: