SMANJENE LISTE ČEKANJA U KOPRIVNIČKOJ BOLNICI Županija osigurala pola milijuna kuna za specijalističko-konzilijarne preglede u Đurđevcu i Križevcima

Tom se mjerom uvelike utjecalo na smanjenje liste čekanja u koprivničkoj Općoj bolnici, dodao je župan Koren, te istaknuo kako je ove godine u županijskom proračunu osigurano više sredstva za rad liječnika specijalista u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U prostorijama koprivničko-križevačke Županijske uprave župan Darko Koren i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije te zamjenica ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije danas, u utorak, potpisali su Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu.

Potpisivanju ovog važnog Sporazuma koji uvelike doprinosi razvoju i kvaliteti zdravstvene zaštite na području Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te pročelnice županijskih upravnih odjela Željka Koluder – Vlahinja i Melita Ivančić.

Potpisivanje Sporazuma, uvodno je istaknuo župan, na najbolji način pokazuje usmjerenje i nastojanje Županije prema pokretanju svi potrebnih aktivnosti i osiguravanju usluga u zdravstvenom sustavu županije.

“Specijalističko-konzilijarna zaštita je iznimno vrijedan alat kojim nastojimo osigurati zadovoljenje potreba pacijenata naše županije. Osigurali smo usluge liječnika specijalista u našim ispostavama u Križevcima i Đurđevcu i mogu kazati kako je ova zdravstvena usluga, s obzirom na uložena sredstva i efekte koji su dobiveni, od iznimnog značaja. Mjeru kontinuirano provodimo već šest godina, a samo tijekom prošle godine smo usluge pružali u šest ambulanti u kojima je obavljeno gotovo 4000 pregleda, dok je od početka pružanja usluge ukupno obavljeno preko 23.000 pregleda”, naglasio je župan.

Tom se mjerom uvelike utjecalo na smanjenje liste čekanja u koprivničkoj Općoj bolnici, dodao je župan Koren, te istaknuo kako je ove godine u županijskom proračunu osigurano više sredstva za rad liječnika specijalista u odnosu na prošlu godinu.

“Prošle smo godine osigurali 420.000 kuna, a za 2020. godinu smo povećali sredstva te smo osigurali 500.000 kuna za financiranje usluge. Zahvaljujem ravnateljima naših zdravstvenih ustanova i liječnicima koji obavljaju specijalističke preglede u oftalmološkoj, internističkoj i kirurškoj ambulanti u Đurđevcu te internističkoj, psihijatrijskoj i ortopedskoj ambulanti u Križevcima. Želja nam je dodatno proširiti mrežu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite osiguranjem stručnih timova u granama medicine za koje postoji potreba, a to ćemo ostvariti kad se steknu uvjeti. Zbog toga veseli podatak kako OB “Dr. Tomislav Bardek” ima najveći broj specijalizanata u posljednjih šest godina. Trenutno ih je 55, odnosno 22 više nego što ih je bilo 2014. godine”, naglasio je.

Župan je podsjetio i na mjere koje Županija provodi kako bi osigurala kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite i zaustavila odljev stručnih kadrova kroz program subvencioniranje kamata za stambene kredite, obnovom voznog parka županijskog Zavoda za hitnu medicinu za koji je u prošloj godini izdvojeno 1,8 milijuna kuna, poboljšanjem primarne zdravstvene zaštitu kroz projekt POZDRAV u vrijednosti 8,2 milijuna kuna, ulaganjem u infrastrukturu u projektima izgradnje dnevne bolnice OB “Dr. Tomislav Bardek” vrijedne 47 milijuna kuna te energetskih obnova zgrada praonice, bolničkog paviljona te Zavoda za hitnu medicinu u vrijednosti 25,5 milijuna kuna.

“Kad se zbroje sva ta ulaganja dolazimo do investicije u zdravstvenom sektoru od oko 80 milijuna kuna, što je vjerujem da će se svi složiti, izuzetno velika investicija koja će doprinijeti još većoj kvaliteti zdravstvene zaštite i dobrobiti svih naših stanovnika u županiji”, kazao je župan.

Ravnatelj OB “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić istaknuo je zadovoljstvo što se nastavlja vrlo vrijedan proces koji se već godinama odvija na području Koprivničko-križevačke županije

“Ovo je odraz brige Županije za zdravlje stanovništva, a posebno zahvaljujem kolegama specijalistima iz OB Koprivnica koji ulažu napor da pacijentima pruže najbolju specijalističku zdravstvenu skrb. Napravili smo zaokret u upravljanju ljudskim potencijalima što se vidi i broju specijalizanata, a sve je više i kolega iz drugih dijelova Hrvatske koji su došli u našu bolnicu ostvariti svoje profesionalne potencijale. Uprava Bolnice uz podršku Županije koristi sve dostupne alate kako bi se mladi liječnici odlučili za dolazak u OB Koprivnica i ovdje pronašli svoje radno mjesto. Perspektiva je dobra, a ulaganje u infrastrukturu i ljudski potencijal garantira poboljšanje kvalitete zdravstvene usluge. Vrijeme će pokazati da smo na dobrom putu te možemo biti i više nego zadovoljni rezultatima, posebice naši pacijenti”, istaknuo je Devčić te dodao kako je u koprivničkoj bolnici stanje po pitanju specijalista jako dobra.

“Povećali smo sredstva za edukacije specijalizanata i liječnika specijalista, a to je temelj da bi se struke održale. Na odjelima interne medicine i kirurgiji zadržan je broj specijalista te je povećan udio subspecijalista, dok je na odjelima anesteziologije i pulmologije došlo do opravka struke u kojima imamo dovoljan broj specijalista i specijalizanata. Imamo i dva specijalizanta koja će se vratiti na odjel urologije u iduće dvije godine, dakle možemo reći kako zahvaljujući dobrom upravljanju bilježimo pozitivan trend”, zaključio je Devčić.

Zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma iskazale su i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla i zamjenica ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Željka Fruk.

“Projekt je hvalevrijedan jer se ovom uslugom približavamo našim pacijentima, a naša relativno mlada ustanova i od samog osnutka prakticira ovakav pristup kroz naše ispostave u Križevcima i Đurđevcu”, kazala je Vadla dok je zamjenica Fruk dodala kako “Dom zdravlja osigurava potreban prostor i opremu te kako je mjera od izuzetno velike važnosti za stanovništvo koje živi na području županije”.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Ne propustite: