SOŠICE Arheološka iskapanja se nastavljaju

Nakon iskapanja uslijedit će preliminarna obrada prikupljenih nalaza, njihova restauracija te izrada izvješća o rezultatima ovogodišnjih istraživanja.

Foto: Grad Đurđevac

Na skretanju prema Mičetincu u blizini Đurđevca, započela su ovogodišnja arheološka iskopavanja na lokalitetu Sošice.

Arheološka iskapanja su počela još 2016. godine, a ovo je samo nastavak istraživanja kojemu je cilj spoznati arheološki karakter i potencijal lokaliteta.

Nakon iskapanja uslijedit će preliminarna obrada prikupljenih nalaza, njihova restauracija te izrada izvješća o rezultatima ovogodišnjih istraživanja.

Trenutno djelatnici javnih radova otkopavaju lokalitet, a od 15. srpnja kreće međunarodna ljetna škola antropologije i (bio)arheologije koja će se provoditi na Institutu za antropologiju u Zagrebu i na arheološkom lokalitetu Đurđevac – Sošice.

Suradnja je uspostavljena sa Sveučilištem Mississippi State iz sjedinjenih Američkih Država,  a u sklopu te suradnje 10 studenata za antropologiju Sveučilišta imat će priliku naučiti na koji se način vrši osteološka obrada ljudskih ostataka i metodologija njihova istraživanja na arheološkom lokalitetu.

Prošlim iskopavanjima dokumentirano je nekoliko građevinskih faza crkve sv. Jurja i istražena je polovina gotičke crkve iz 15. stoljeća, te barokni zvonik, a oko crkve se razvilo poveće srednjovjekovno naselje. Otkriveno je i oko 120 grobova koji će biti istraženi u ovoj fazi.

S radovima se planira nastaviti i u budućnosti kako bi se u dogledno vrijeme moglo pristupiti prezentaciji lokaliteta i spoznavanju okolnosti nastanka srednjovjekovnog Đurđevca.

“U svakom slučaju, riječ je o trenutno najvrednijem arheološkom lokalitetu u Đurđevcu koji će se prirodno nadovezati na Stari grad i podariti još neispričanu priču o nastanku Đurđevca. Grad Đurđevac i ove godine osigurava radnu snagu kao pomoć kod arheoloških iskopavanja”, izjavio je gradonačelnik, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Ne propustite: