‘SPAJAČI’, SPAVATE LI MIRNO? Vlada uvodi nove praznike, evo na koje dane ‘padaju’ 2020. godine

Jedan od prijedloga je i uvođenje novog blagdana, spomendana žrtvama Domovinskog rata, koji će se obilježavati 18. studenoga, na dan pada Vukovara.

Ilustracija // Izvor fotografije: Međimurske novine

Premijer Andrej Plenković (HDZ) svojim koalicijskim partnerima predstavlja cjelovito rješenje izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a o kojima se već tjednima govori.

Jedan od prijedloga je i uvođenje novog blagdana, spomendana žrtvama Domovinskog rata, koji će se obilježavati 18. studenoga, na dan pada Vukovara.

Vlada će mijenjati i Dan državnosti. Dosad je bio 25. lipnja, što su u Hrvatskoj sklonoj gigantskim spajanjima, mnogi voljeli povezati s ranijim praznikom 22. lipnja, Danom antifašističke borbe. No, novi Dan državnosti više neće biti na dan kada je Sabor 1991. donio odluku o samostalnosti, nego ga pomiču na 30. svibnja, na datum koji se i slavio prvih deset godina Republike Hrvatske, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, pišu Međimurske novine.

E sad, to je 2020. baš nesretno za one sklone spajanjima jer datumi padaju ovako: 1. svibnja je petak. Novi Dan državnosti, 30. svibnja, pada u subotu, a Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, je u ponedjeljak. Nadalje, Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza je u srijedu, Velika gospa u subotu, a novi blagdan 18. studenoga opet u srijedu. Možda ‘spajače’ malo utješi Tijelovo koje je uvijek četvrtkom, a sljedeće godine pada 11. lipnja. U četvrtak će padati i Dan nezavisnosti 8. listopada, no Svi sveti 2020. bit će u nedjelju, Božić u petak, a Sveti Stjepan u subotu, donosi Telegram.hr.

Ne propustite: