ŠTEDNJA ZA STARE DANE Evo koja investicija sjajno čuva vrijednost

U Hrvatskoj ali i u svijetu postoje tri modela čuvanja imovine za stare dane - štednja u banci, kupnja nekretnine kao investicije koja donosi novac i investicijsko zlato.

Ilustracija // Foto: Pixabay

Zbog malih mirovina koje nisu dovoljne da se pokriju svi životni troškovi, kod mladih se ljudi sve više razvija svijest o tome da si na vrijeme moraju osigurati dostojanstven život kad ostare.

U Hrvatskoj ali i u svijetu postoje tri modela čuvanja imovine za stare dane – štednja u banci, kupnja nekretnine kao investicije koja donosi novac i investicijsko zlato.

Treća opcija postaje sve češća u Hrvatskoj – investicijsko zlato. Njemu cijena, ako uzmemo u obzir statistiku u zadnjih 20 godina, raste u prosjeku 7,5%  godišnje i pobjeđuje inflaciju.

Prednosti investicijskog zlata su brojne: brzo ga možete pretvoriti u novac, odlično čuva vrijednost, investicija je koja se nalazi u rukama investitora, pruža veliku tajnost i ono najbolje – oslobođena je od PDV-a i poreza na kapitalnu dobit. Nijemci već godinama veliki dio svoje imovine pretvaraju u investicijsko zlato.

Razlog tome je što je kod njih već dugi niz godina ulaganje u zlato rasterećeno poreza i nameta, a gledajući zadnjih nekoliko financijskih kriza na kojima su Njemački ulagači izgubili veliku količinu novaca ulažući u dionice, zlato je postalo prepoznato kao vrlo kvalitetna dugoročna investicija.

Investicijsko zlato se ne smije uspoređivati sa zlatnim nakitom pošto je nakit daleko skuplji i kada se prodaje, otkupne cijene su nekada i do 50% ispod one po kojoj ste nakit kupili. Dok je kod investicijskog zlata to u prosjeku svega 3%.

Primjerice, da ste prije 20 godina kupili investicijskog zlata u vrijednosti 1000 kuna, danas bi to isto zlato vrijedilo 4500 kuna. A da ste isti iznos stavili na štednju, imali bi, uzmemo li u obzir prosječnu kamatu, 2200 kuna.

Investicijsko zlato u cijelome svijetu se kupuje u specijaliziranim trgovinama, a u Hrvatskoj se najviše prodaju poluge od 100 grama i zlatnici 1 dukat i 4 dukata. Iako poluga od 100 grama košta cca 28.000 kuna, s investiranjem se može krenuti već od 350 kuna.

Više možete pročitati na Poslovni.hr.

Ne propustite: