STIŽE JESEN Isprobajte recept za ukusnu pitu od jabuka

Polagano se vraćamo jesenskim slasticama.

Foto: Ena Kokanović // Fotografija preuzeta s internetskih stranica Gastro Miss 7

Ako je suditi prema vremenskim uvjetima, ljeto nas je za ovu godinu napustilo. Polagano se vraćamo jesenskim slasticama. Jedna od njih je zasigurno pita od jabuka. Ovaj recept je spoj ukusnih jabuka i slatke karamele, jednostavno ga morate isprobati, piše Gastro Miss 7.

Sastojci za prhko tijesto:
100 grama šećera
200 grama maslaca
300 grama brašna

Punjenje od jabuka:
500 grama jabuka po želji
1 žlica kukuruznog škroba
muškatni oraščić
cimet
Žlica meda/kokosovog sirupa/šećera

Karamela:
3 šalice mlijeka – što masnije to bolje
1 šalica šećera
na vrh noža sode bikarbone

Kako biste dobili savršeno prhko tijesto, koristite maslac. Možete koristiti i margarin, ali maslac daje svoju posebnu aromu i omogućuje da se tijesto topi u ustima. Sve stavite u jednu posudu, umijesite rukama i ostavite da odmori u hladnjaku.

Jabuke očistite i narežite na kockice. Dodajte jabukama kukuruzni škrob, muškatni oraščić, cimet i žlicu meda/kokosovog sirupa. Količinu začina prilagodite onako kako vama odgovara.

Karamela je u ovom procesu najzahtjevnija. Stavite mlijeko i šećer kuhati. Kada se šećer otopio dodajte sodu bikarbonu i ostavite da kuha na laganoj vatri. Povremeno miješajte dok se ne zgusne karamela. Za to će vam trebati oko sat i pol do dva. Kada mlijeko poprimi karamel boju i lagano se zapjeni i zgusne, a na dnu posude ostaje trag od kuhače – dulce de leche je gotov. Jednostavnija varijanta je da kupite dulce de leche.

Tijesto rasporedite u kalup za pitu. Stavite ga peći na 10 minuta na 180 stupnjeva. Kada je polupečeno, poslažite po njemu jabuke i prelijte karamelom. Pecite još 10 minuta na istoj jačini. Poslužite uz još karamele i sladoled od vanilije.

Ne propustite: