STIŽE JESEN Udruga vinogradara i voćara ‘Grozdek’ podignula klopotec da sačuva grožđe

Nakon tradicionalnog podizanja klopoca ostatak dana i večeri nastavilo se druženje uz hranu i naravno, vino.

Izvor fotografije: Općina Rasinja

Ljeto je na izmaku, a grožđe poprima odličnu boju koja mami sve ljubitelje voća, ali i ptice, što vinogradarima uvijek zadaje poteškoće.

Dan Sv. Bartola uzima se kao službeni početak dozrijevanja grožđa koje postaje primamljivo pticama. Zbog toga je zadatak klopoca da svojim klopotanjem tjera ptice, odnosno čuva grožđe.

Podizanje klopoca simbol je nove faze radova u vinogradu i čuvanje tradicije koja će otjerati sve neprijatelje grožđa – kosa, čvorka, vrapca i druge.

Ono što je zanimljivo jest da klopotec služi u igri riječi kao prvi alkotest. Naime, ako se ova rečenica može ponoviti bez pogreške nakon kušanja vina, onda je sve u redu i još ste trijezni: “Dobar klopotec u svom klopotarniku klopotajuče klopoče tako kako mu se hoće”.

Već tradicionalno, prigodom blagdana sv. Bartola, jednog od vinskih svetaca, Udruga vinogradara i voćara “Grozdek” iz Općine Rasinja organizirala je podizanje klopoca. Ove godine klopotec je podignut u subotu, u vinogradu obitelji Huzjak.

Nakon tradicionalnog podizanja klopoca ostatak dana i večeri nastavilo se druženje uz hranu i naravno, vino.

Ne propustite: