ŠTO STUPA NA SNAGU S NOVOM GODINOM Veći minimalac, veća zarada studentima, niži PDV za dio proizvoda…

Prosječnoj hrvatskoj obitelji zbog nižeg bi PDV-a godišnje u kućnom budžetu trebalo ostati oko 1000 kuna

Ilustracija // Foto: Zagorje International

Godina u koju smo upravo ušli je izborna, a iskustvo nas uči da u izbornim godinama nema bolnih rezova ni reformi, piše vecernji.hr.

Dapače, birače se obično privlači različitim benefitima, a oni bi se u 2019. najviše mogli osjetiti kroz nastavak porezne reforme. Čeka nas tako niži PDV na niz živežnih namirnica i bezreceptne lijekove, pišu na navedenom portalu.

Iako je u početku bilo dosta skepse oko toga da će niži PDV na svježe meso i ribu, voće i povrće te dječje pelene doista značiti i manje cijene za potrošače, neki trgovački lanci su, potaknuti novim poreznim zakonima, cijene tih proizvoda smanjili već od 1. prosinca. Može se očekivati da će ih sljedećih mjeseci slijediti i konkurencija, a prosječnoj hrvatskoj obitelji zbog nižeg bi PDV-a godišnje u kućnom budžetu trebalo ostati oko 1000 kuna.

Ilustracija

Između ostalog, ova godina donosi i veći minimalac (3000 umjesto 2751 kune), veće naknade ročnicima (3000 kuna) i veće plaće studentima i pravosudnim dužnosnicima. Roditelji studenata i srednjoškolaca koji primaju stipendije ili dobiju nagrade ubuduće se neće morati bojati da će zbog uspjeha svoje djece morati platiti viši porez na dohodak. Niz prednosti nova godina donosi i udomiteljima, kojima će znatno porasti naknade za rad, a država će im plaćati i mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Na snagu stupaju i neke odredbe novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Oni koji su tijekom 2018. godine stekli status hrvatskog ratnog vojnog invalida na temelju bolesti, od početka godine će primati invalidsku mirovinu. Isto se odnosi i na pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, a koliko će “novih” HRVI primati mirovinu i koliko će to državu u konačnici koštati, još je nepoznato.

Što sve stupa na snagu s 1. siječnja 2019. godine pogledajte OVDJE.

Izvor: Međimurske novine

Ne propustite: