STRAVA I UŽAS Brutalno pretučenoj starici i dalje ugrožen život, mladi Romi završili u zatvoru

Nakon što su je dvoje mlađih Roma prošli utorak u večernjim satima napali i izudarali u njezinoj kući, prema riječima nekih svjedoka, do neprepoznatljivosti, pronašli su je kćer i njezin muž, i to tek u jutarnjim satima. Oko vrata je imala zavezanu maramu za glavu, lice je bilo strašno ozlijeđeno i natečeno, a zbog ozljeda glave i mozga nesretna žena nije mogla govoriti.

Kuća u kojoj u Maloj Subotici živi napadnuta starica // Foto: Zlatko Vrzan (Međimurske novine)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 6. listopada donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 20-godišnjaka i rješenje o pokretanju pripremnog postupka prema 16-godišnjaku zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela razbojništva i teške tjelesne ozljede.

“Postoji osnovana sumnja da su 20-godišnjak i 16-godišnjak u večernjim satima 2. listopada u Maloj Subotici preskočili zaključanu dvorišnu ogradu obiteljske kuće, potiskivanjem otvorili zaključana ulazna vrata i ušli u unutrašnjost gdje su tražili novac koji nisu pronašli. Kad su u spavaćoj sobi zatekli 85-godišnju vlasnicu koja je ležala u krevetu, osnovano se sumnja da su joj zadali više udaraca rukama i drvenom nogom kuhinjske stolice po glavi i tijelu te joj nanijeli teške ozljede (prijelom slabinskog kralješka, teški potres mozga i nagnječenje mozga)”, priopćio je DORH.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 20-godišnjaku i 16-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Riječ je o jednom od najtežih napada delikventnih Roma na nemoćnu pripadnicu većinskog naroda u međimurskom kraju.

Dogodio se u Glavnoj ulici, u dijelu zvanom Jurčevec, nedaleko od ulaska u Palovec.

Kako neslužbeno doznaju Međimurske novine zbog toga je 85-godišnjakinji i dalje ugrožen život i još uvijek je u teškom stanju u čakovečkoj bolnici.

Podsjetimo, nakon što su je dvoje mlađih Roma prošli utorak u večernjim satima napali i izudarali u njezinoj kući, prema riječima nekih svjedoka, do neprepoznatljivosti, pronašli su je kćer i njezin muž, i to tek u jutarnjim satima. Oko vrata je imala zavezanu maramu za glavu, lice je bilo strašno ozlijeđeno i natečeno, a zbog ozljeda glave i mozga nesretna žena nije mogla govoriti.

Njezina kćer rekla je da ovo nije prvi put da je nesretna starica napadnuta. Po dolasku u kuću imali su što vidjeti: bespomoćnu majku na podu, a cijela kuća bila je porazbijana.

Policija je vrlo brzo privela osumnjičene počinitelje, a ovog puta vidljivo je da i DORH obavlja svoj dio posla, vjerojatno zbog težine nedjela. Naime, nakon što je policija odradila svoj dio posla, pravosuđe je do sad često “progledavalo kroz prste” romskim delikventima, a tako nešto više ne bi smio uopće biti slučaj.

Posebice u trenutku dok sve veći broj pripadnika romske manjine koje žele pošteno živjeti i raditi sve više se zapošljava, one druge, delikvente, posebice koji rade (naj)teža kaznena djela ili su “ponavljači” u krađama i slično, pravosuđe bi trebalo oštro sankcionirati i odvojiti od onih koji se žele socijalizirati i uspostaviti normalan suživot s većinskim stanovništvom.

Ilustracija // Foto: Mario Perlok
Ne propustite: