SUNČANI KROVOVI Pogledajte koliko su novca Križevčani u dva dana prikupili za instalaciju sunčane elektrane na krovu Gradske knjižnice

Gradska knjižnica "Franjo Marković" postaje prva hrvatska sunčana knjižnica nakon instalacije elektrane.

Foto: Grad Križevci

Za vrijeme druge kampanje “Križevački sunčani krovovi” bilo je potrebno manje od 2 dana da građani ulože svoja sredstva za instalaciju sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima. U samo dva dana prikupljeno je 172.000 kuna.

Građani su ponovno pokazali zaista velik interes za ulaganje u projekt za dobrobit lokalne zajednice. Zelena energetska zadruga (ZEZ) smatra da do sada provedene kampanje mogu biti primjeri za druge gradove koji se mogu aktivno uključiti u energetsku i ekološku tranziciju svojih sredina.

Na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koju su u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama od 3% godišnje.

“Uspjeh kampanje rezultat je iskustva, rada i odlične suradnje između lokalne zajednice i naše zadruge. Upravo je važnost građanske participacije obilježila ovu kampanju, koja je završena u do sada rekordnom roku te predstavlja velike mogućnosti dinamičnog djelovanja i za naše buduće projekte u drugim gradovima”, istaknula je Hajdana Rukavina, voditeljica kampanje “Križevački sunčani krovovi”  (ZEZ).

Sunčanu elektranu podržalo je ukupno četrdesetak osoba, a ZEZ dodaje da je ZEZinvest platforma omogućila još brže i transparentnije grupno ulaganje u obnovljive izvore energije. Tom prilikom, voditelj projekta Gregor Mihaljević, naglasio je kako je navedena platforma alat koji omogućava građanima aktivno ulaganje u projekte s pozitivnim i okolišnim učinkom te poziva građane da se registriraju na platformu jer su u pripremi novi projekti.

Gradska knjižnica “Franjo Marković” postaje prva hrvatska sunčana knjižnica nakon instalacije elektrane. To joj omogućava da se pozicionira na europskoj mapi energetski samoodrživih knjižnica poput u svijetu poznate Dokk1 javne knjižnice u Aarhusu, u Danskoj.

“Drago nam je da Gradska knjižnica “Franjo Marković” postaje dio samoodrživog energetskog kvarta budućnosti i zahvaljujemo svima koji su to omogućili”, istaknula je Marjana Janeš-Žulj, ravnateljica knjižnice.

Ovaj projekt pokazuje da gradovi koji svoju viziju temelje na strateškom planiranju uz potporu građana poput Križevaca već danas vide rezultate tih djelovanja.

Svoje zadovoljstvo ovom iznimno uspješnom kampanjom istaknuo je gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn: “Već ranije mnogi su istaknuli da su Križevci ispred svog vremena kada je u pitanju energetika i uključivanja građana. Ovu tezu dodatno je potvrdila druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi jer smo već unutar prvog dana upisali sav interes za financiranje kampanje. Vjerujem kako je ovo još dodatni podstreh da nastavimo s ovim iznimno uspješnim projektom i siguran sam da ćemo uskoro postaviti dodatne fotonaponske elektrane na ostale javne objekte”, zaključio je.

Zelena energetska zadruga uz podršku Grada Križevaca glavni je nositelj i idejni začetnik projekta.

Ne propustite: