SVE IMA SVOJE Znate li kada se najbolje isplati prodati svoj automobil?

Uz dobro stanje, cijenu rabljenog auta najviše podiže kad ga se prodaje sa što dulje važećom registracijom.

Ilustracija // Pixabay.com

Svi znamo da već nakon prvih kilometara vrijednost novog auta drastično pada. Takav strmoglav pad nastavlja se tijekom prvih šest godina tako da u tom razdoblju auto izgubi i do 65 posto svoje vrijednosti. Nakon toga pad vrijednosti osjetno uspori tako da u idućih šest godina auto izgubi samo još 25 posto od vrijednosti, piše 24sata, a prenosi Poslovni.hr.

Zbog toga se auto najbolje isplati prodati tek nakon što je navršio 12 godina. No, mnogi prodaju ranije jer se boje kvarova na starijim automobilima. Istina, troškovi popravaka rastu s godinama, no iako se u pravilu radi o nekoliko tisuća kuna godišnje, to je još mnogo manje od troška kupnje i gubitka vrijednosti novog auta.

Važno je spomenuti da se stari auto se u pravilu isplati popravljati sve do granice kad cijena popravka prelazi oko 50, 60 posto njegove preostale vrijednosti.

Istraživanja su pokazala da se uljepšavanje auta, popravci sitnih oštećenja i troškovi popravka i servisa u pravilu ne odražavaju previše na cijenu rabljenog auta kad ga se prodaje.

U prvih pet godina automobili gube do 65 posto vrijednosti. Dakle, tko proda auto star do pet godina, najviše će izgubiti.

Moderni auti sastavljeni su od oko 20 tisuća dijelova, no manje su podložni kvarovima nego prije 20 godina.

Uz dobro stanje, cijenu rabljenog auta najviše podiže kad ga se prodaje sa što dulje važećom registracijom.

Trošak od nekoliko tisuća kuna za popravke godišnje još je manji od troška za kupnju novog auta.

Ne propustite: