Petak, 2. lipnja 2023.

Sve je više naleta na divljač, posebno u večernjim i jutarnjim satima

U najvećem broju slučajeva radilo se o naletu na srneću i jelensku divljač (35), potom o naletu na divlju svinju (6), jazavca (5), psa (2) i pticu (1)

Unatrag više mjeseci na području Policijske uprave koprivničko-križevačke bilježi se porast događaja naleta životinja na cesti. Samo tijekom rujna te prvih 19 dana listopada ove godine zabilježeno je 49 događaja naleta na životinje na cesti.

U protekla 24 sata zabilježena su četiri događaja naleta životinja na cesti te jedan događaj naleta teretnog vlaka na srneću divljač na pruzi Kloštar Vojakovački- Carevdar. Svi naleti su bili tijekom noći ili ranih jutarnjih sati.

U najvećem broju slučajeva radilo se o naletu na srneću i jelensku divljač (35), potom o naletu na divlju svinju (6), jazavca (5), psa (2) i pticu (1).  Vozači motornih vozila koji su bili sudionici rečenih događaja nisu bili pod utjecajem alkohola, niti je utvrđena prekršajna odgovornost vozača.

Najveći broj naleta vozila na životinje, njih 25 zabilježeno je od 18 do 24 sata, a od 24 do 7 sati njih 17, odnosno u vrijeme smanjene vidljivosti, kada je potrebno dodatno prilagoditi brzinu kretanja na prometnicama te prilagoditi vožnju uvjetima na cesti, pratiti prometnu signalizaciju, prometne znakove koji upućuju na dionice prometnica na kojima se očekuje prelazak divljači preko ceste. Po učestalosti događaja ovih naleta su otvoreni dijelovi cesta, iako se naleti bilježe na cestama u naseljenim mjestima, gdje se uz cestu nalaze polja ili livade.

Radi smanjenja naleta vozila na divljač, skrećemo pozornost svim vozačima na porast broja takvih naleta, kao i na materijalnu štetu koja je prouzročena vozačima i vlasnicima vozila te savjetujemo:

  • obratite pozornost i usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“, odnosno pridržavajte se ograničenja ili vozite ispod ograničenja brzine
  • budite oprezni u sumrak i po noći te ranim jutarnjim satima kada je divljač često najaktivnija te kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite duga svjetla za osvjetljenje ceste
  • blizina šume i velike nepokošene trave u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje
  • za vrijeme vožnje maksimalno biti koncentrirani i paziti na moguću refleksiju očiju u daljini
  • ukoliko ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu, budite spremni da se naglo zaustavite te pokušajte izbjeći nagle pokrete s upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanje s ceste mogu biti kobne.
  • ako ste s vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na divljač na cesti odgovara u prekršajnoj domeni sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio nepropisnom ili neprilagođenom brzinom kretanja vozila.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti