ŠVEDSKA Zemlja bez privilegija za političare

"Ja sam taj koji plaća političare", kaže švedski državljanin Joakim Holm i dodaje: "Ne vidim razloga da im pružim luksuzan život".

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Brazilska novinarka Claudia Wallin, od 2003. godine živi u Švedskoj, a za magazin Buka opisala je kako izgleda život tamošnjih političara, prenose Index i Međimurske novine.

Claudia govori o tome kako tamošnji političari ne žive luksuzno, nego skromno, a to je upravo ono što brojne ljude u čijim zemljama to nije slučaj, iznenađuje.

“Ovo može zvučati čudno ljudima koji žive u drugim zemljama, ali Švedska ne nudi nikakav luksuz ili povlastice svojim političarima. Bez službenih automobila ili privatnih vozača, švedski ministri i parlamentarci putuju u prepunim autobusima i vlakovima, baš kao i građani koje zastupaju”, piše C. Wallin.

Napominje da političari u Švedskoj nemaju pravo na zastupnički imunitet i da im se može suditi kao i svakoj drugoj osobi. Rade u uredima koji su manji od osam kvadratnih metara.

“Ja sam taj koji plaća političare”, kaže švedski državljanin Joakim Holm i dodaje: “Ne vidim razloga da im pružim luksuzan život”.

“Političari koji se usuđuju potrošiti javni novac na taksi, umjesto da se voze vlakom, završavaju na naslovnicama novina. Čak i predsjednik parlamenta dobiva karticu za korištenje javnog prijevoza. Samo premijer ima pravo na trajno korištenje automobila i osobno osiguranje.”, piše Wallin za magazin Buka.

Švedski parlamentarci žive u malim stanovima u glavnom gradu, gdje peru i peglaju vlastitu odjeću u praonicama veša, a građani mogu pratiti kako se troši njihov novac jer te informacije moraju biti javno dostupne.

“U nešto više od 100 godina Švedska se iz siromašnog poljoprivrednog društva pretvorila u jednu od najbogatijih, socijalno najpravednijih i najmanje korumpiranih zemalja u svijetu, gdje nitko nije iznad drugih”, zaključila je novinarka.

Više o temi možete pročitati klikom na ovaj link.

Ne propustite: