SVJETSKI DAN DOWN SINDROMA Ne zaboravite danas obući različite čarape, a evo i zašto

Pozitivno je što su danas osobe sa Downovim sindromom sve češće integrirane u društvo koje je naučilo prihvaćati različitost. 

Ilustracija // Foto: Pixabay

U svijetu se 21. ožujak obilježava kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Ovaj datum simbolično je odabran kako bi označio potrostručenje (trisomiju) 21. kromosoma, koje imaju osobe oboljele od sindroma Down.

Downov sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja, a neki podaci ukazuju na to da se prosječno jedno od 700 novorođene djece rađa s tim sindromom.

Kod zdrave osobe, jezgra svake stanice sadrži 46 kromosoma, odnosno 23 para, naslijeđena od oba roditelja – posebnu vrstu stanica čine muške i ženske zametne stanice.

Downov sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma, kromosoma koji je numeriran brojem 21 (stanica sadržava 23 različita kromosoma numerirana brojevima od 1 do 22, i 23. spolni kromosom). U tom slučaju stanice ne sadrže 46 kromosoma, već 47 jer se pojavljuje jedan prekobrojni kromosom, kromosom broj 21.

Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma, Downov sindrom se često još naziva i “trisomija 21”.

Pozitivno je što su danas osobe s Downovim sindromom sve češće integrirane u društvo koje je naučilo prihvaćati različitost.

Simbol šarenih čarapa predstavlja različitost, a ne nikako nemogućnost osoba s Downovim sindromom da ne mogu upariti čarape. Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo.

Ne propustite: