TAKO TO IDE Zahvaljujući radu u Sloveniji ima 300 eura veću mirovinu u Hrvatskoj

U Međimurju, poznatom gastarbajterskom kraju, kojem tepaju da je “mala Švicarska”, živi velik broj umirovljenika koji su cijeli radni vijek proveli u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji… i vratili se kući.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Smijeha nikad dosta, iako većini umirovljenika u Hrvatskoj do smijeha nije.

Barem ne onima koji su mirovine zaradili radeći u domovini. Oni s inozemnim, pogotovo njemačkim, lakše dišu. U Međimurju, poznatom gastarbajterskom kraju, kojem tepaju da je “mala Švicarska”, živi velik broj umirovljenika koji su cijeli radni vijek proveli u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji… i vratili se kući.

Njihove su mirovine i do četiri puta veće od hrvatskih, no ljubomore nema. Sastaju se ujutro na kavicama, u udrugama umirovljenika, odlaze na izlete, uglavnom one kratke, do obližnjih najjeftinijih toplica jer za Opatiju, Bled ili Dubrovnik nemaju svi.

“Dečki, ja se ne hvalim svojom mirovinom. Radio sam jako puno prekovremeno. Znam neke koji su bili sa mnom u Njemačkoj i nakon 14 sati otišli su na kupanje, a ja sam i dalje radio. Imao sam u Hrvatskoj veliku obitelj, puno nas je bilo braće i sestara, i slao sam doma novac. Zbog tih prekovremenih, a znao sam raditi i po 12 sati, danas imam 400 eura veću penziju od kolega jer tamo dobiješ koliko si uplaćivao”, izjavio je Ivan Kovačić (70), jedan od desetaka tisuća Međimuraca koju su mirovinu zaradili kao gastarbajteri.

U mirovinu je otišao 2012. godine, s navršenih 65 godina života. U Njemačkoj je skupio 44 godine radnog staža, a prije odlaska na “privremeni” rad u inozemstvo nešto manje od dvije godine u metaloprerađivačkoj tvrtki Polet.

Za te dvije godine dobiva 153 kune domaće mirovine i 1380 eura bruto njemačke. Odvaja nešto za pomoć u kući pa, ako ne bude mogao živjeti bez tuđe pomoći, neće morati u dom, već će, kaže, moći platiti medicinsku sestru koja bi dolazila k njemu u kuću.

“Čistog” mu ostane oko 1180 eura. Nakupilo se tu i dodataka, naknade za zahvalnost na vjernosti firmi. Nije to kao kod nas kad te firma nakon 40 godina rada isprati s biciklom ili ručnim satom. Ili čak ni s tim.

Radio je u Mannheim-Rheinau, stanovao u Hockenheimu, blizu staze formule 1. Nije mu smetala buka. Puno je radio po terenu kao izučeni strojobravar. Znatan dio staža odradio je u nuklearnim reaktorima Philippsburg, Neckarwestheim, Biblis 1 i 2…, piše Večernji, a prenose Međimurske novine.

Ne propustite: