TERME SVETI MARTIN Tjedan biodinamičke proizvodnje

Na smjernicama i učenju Steinera, vjerni pratitelji koji prakticiraju biodinamički uzgoj namirnica okupili su se u Termama Sveti Martin na Tjednu biodinamike kako bi zajedničkim snagama i drugim proizvođačima približili ovaj zdravi način življenja.

Foto: Međimurska županija

Biodinamička poljoprivreda vid je poljoprivrede temeljen na idejama Rudolfa Steinera, istaknutog filozofa, pisca, ezoterika, odgojitelja i utemeljitelja antropozofije. Poljoprivredno gospodarstvo opisao je kao jedan organizam s njegovim organima – tlom, biljkama, životinjama i čovjekom, koji je dio čitavog svemira, što je dovelo da ovakvog vida poljoprivrede te se poštuje načelo „jedno gospodarstvo – jedan organizam“. Ovakav vid poljoprivrede je samoodrživ, odnosno sve što je jednom gospodarstvu potrebno ono samo proizvodi. Na smjernicama i učenju Steinera, vjerni pratitelji koji prakticiraju biodinamički uzgoj namirnica  okupili su se u Termama Sveti Martin na Tjednu biodinamike kako bi zajedničkim snagama i drugim proizvođačima približili ovaj zdravi način življenja.

Ovaj projekt kao prvi na našim prostorima započeli su organizatori ovog događaja, LifeClass Terme Sveti Martin u suradnji s ravnateljicom Centra Dr. Rudolf Steiner, Dijanom Posavec. Uz lokalne proizvođače, otvaranju manifestacije prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, Jelena Berečić, ispred LifeClass Termi, Natalija Peter Hunjadi, stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, načelnici Općina u Međimurskoj županiji te potencijalni provoditelji ovakve proizvodnje.

Kvalitetna i zdrava hrana osigurava povratak gostiju

U ime organizatora, prisutnima se obratila Berečić istaknuvši kako će u ovom tjednu posjetitelji moći uživati u izabranim jelima i pićima s posebno osmišljenog menija kojeg su predstavili  svetomartinski šefovi, majstori kuhinje. „Osim u zanimljivim predavanjima, učenju Steinera, hrani i piću, u našem „Svijetu zdravih užitaka“ svi koji nas posjete biodinamiku će moći okusiti u Le Batatu, osjetiti u Wellness centru i doživjeti u Temple of Life unutarnjim bazenima. Odlična hrana po kojoj smo prepoznatljivi, osnova je dobre usluge, a uključivanjem lokalnih proizvođača svaka namirnica ima provjereno porijeklo, ime i prezime te ono što je najvažnije – kvaliteta je neosporna“, rekla je. Važno je spomenuti kako se ovim projektom želi spojiti gornje i donje Međimurje te osvijestiti i pomoći poljoprivrednim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda. Takav vid suradnje postoji već niz godina, a sada se nadograđuje biodinamičkom ponudom. „Biodinamička proizvodnja kombinira blagotvorne učinke kozmičkih energija na kultivirane biljke, sustavnim unosom hranjivog mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla u tlo, čime se pridonosi očuvanju prirode i tla, razvoju novih oblika socijalnog suživota te se uključuju potrošači u ciklus proizvodnje i distribucije“, naglasila je Posavec.

Također je istaknula strateške ciljeve Centra koji stremi prema tome da postane vodeći edukacijski i certifikacijski centar biodinamičke proizvodnje te kroz temeljnu misiju širi znanja, iskustva i praksu u biodinamici.

Međimurska županija prepoznaje biodinamiku kao budućnost u poljoprivrednoj proizvodnji

„Međimurska županija prati razvoj ekološke i biodinamičke poljoprivrede te je kroz financijsku potporu i poticaje zabilježen evidentan porast takvih gospodarstava. Plasiranjem kroz turističku ponudu, u čemu su primjer upravo  Terme, podižemo kvalitetu hrane, nudimo najbolje od obiteljskih proizvođača, a znamo kako je zdravu i provjerenu namirnicu svaki gost spreman platiti i zbog nje se vratiti u destinaciju“, istaknula je zamjenica Herman te se nadovezala kako nije slučajno što s ovako kvalitetnim proizvođačima i lokalnim proizvodima u Međimurju stižu najprestižnije nagrade za enogastronomiju, aludirajući na dobivanje titule Europske destinacije izvrsnosti za lokalnu gastronomiju i turizam u 2015. te Swiss Tourism Award, najvišeg švicarskog priznanja, nagrade koja nas karakterizira kao zelenu kolijevku koja je uravnotežena u svojim prirodnim ljepotama, odličnoj hrani i vrhunskim vinima.

Biodinamički vrt u Temama Sveti Martin

Uz zanimljivo predavanje o životu, radu i opusu velikog učenjaka Rudolfa Steinera, njegovim smjernicama kako proizvoditi na zdrav i ekološkom načinu da nam priroda vrati isti takav proizvod, okosnica Tjedna biodinamike bila je sadnja drveta u budućem biodinamičkom vrtu kao temelj i početak ovog vrijednog projekta. Ovom su se prilikom sadili dren i dunja proizvedeni na biodinamici. „Dren sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i vrlo mnogo vitamina C. U njemu se nalazi i dvostruko više askorbinske kiseline nego u agrumima. Plodovi se jedu svježi, a mogu se i zamrzavati, sušiti, od njih se može raditi marmelada, čaj, sok ili kompot, a dobar je sastojak i kolača. Zato ne čudi uzrečica „zdrav ko dren“, objasnila je Mirjana Biber Hren. U vrtu je također planirano mjesto za meditaciju, ali i ured na otvorenom za sve one koji žele raditi na svježem zraku.

Zaokruženi ciklus, jednostavnije plasiranje visokokvalitetnih namirnica gostima, poruka o zdravom i ekološkom proizvodu lokalnih gospodarstva,  putovat će mnogo dalje nego do sada.

Izvor: Međimurska županija