TEŠKA OZLJEDA VELIKOG SPORTAŠA Filipu Udeu propada san o Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju

Olimpijske igre u Tokio 2020. godine trebale su biti njegove četvrte Olimpijske igre, ali sada je taj nastup vrlo, vrlo upitan.

Filip Ude // Foto: Facebook
Filip Ude // Foto: Facebook

Najbolji međimurski sportaš Filip Ude početkom kolovoza na treningu je doživio neugodnu ozljedu koljena, prednjeg križnog ligamenta, potvrdio je Mario Vukoja, sportski direktor i trener u GK Marijan Zadravec Macan koji je kazao da su o tome obavijestili sva relevantna tijela HGS-a i HOO-a. Operaciju je uspješno obavio dr. Saša Janković u Zagrebu.

– U tijeku je postoperacijski period koji za sada teče prema planu – dodao je Vukoja i izrazio optimizam da Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine još nisu izgubljene.

– Postoji mogućnost da se kvalificira kroz natjecanja Svjetskog kupa (jedan se održava krajem ove godine, a tri sljedeće) od koji su boduju tri najbolja. Također, bit će otvorena još dva mjesta na Europsko prvenstvo dogodine u višeboju, uoči same Olimpijade – kazao je za Međimurske novine Vukoja.

Međutim, prema prvim izjavama Udea, postoji tek mala mogućnost da, ako se oporavi od ozljede, kroz natjecanja Svjetskog kupa pokuša izboriti OI 2020. godine, ali izgleda da višeboj više neće vježbati.

Sustav olimpijskih kvalifikacija u gimnastici je iznimno kompliciran, a posebno je teško specijalistima po spravama. Za Tokio su pravila ipak malo olabavljena, ali Ude je želio ići na sigurno, želio je, kao i prijašnjih godina, preko višeboja doći do olimpijske ulaznice.

Glavno kvalifikacijsko natjecanje za Tokio za specijaliste po spravama je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Stuttgartu koje se održava u listopadu i na kojem Udea neće biti.

Nije ni potrebno spominjati da ga je ova ozljeda jako uzdrmala. Iza njega su mjeseci i godine brutalnih treninga, a sada je vraćen nekoliko koraka unatrag. No, ne misli tek tako odustati.

– Dosta me sve ovo potreslo, gimnastika je ipak moj život. Ali, ne mogu iz ove kože van, preostaje mi jedino da napravim sve što mogu da bude bolje, da nakon svega izađem još jači – kazao je za Sportske novosti 33-godišnji najbolji međimurski gimnastičar i sportaš.

Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine trebale su biti njegove četvrte Olimpijske igre, ali sada je taj nastup vrlo, vrlo upitan.

Ne propustite: