TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA Evo kakve programe nudi koprivnička Knjižnica

Jedno od predavanja otvoreno za širu javnost je "Priča o pivu… Znaš sve o pivu? Dokaži!".

Ilustracija // Foto: Grad Koprivnica

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica u Tjednu cjeloživotnog učenja koji se održava od 30. rujna do 6. listopada pripremila je niz programa i aktivnosti. Neki od njih namijenjeni su određenim skupinama korisnika, a neke radionice i predavanja široj javnosti.

Jedno od predavanja otvoreno za širu javnost je “Priča o pivu… Znaš sve o pivu? Dokaži!”. Predavanje će se održati u utorak s početkom u 18 sati, u Čitaonici tiska. Predavanje je organizirano u suradnji sa Sveučilištem Sjever, a održat će ga doc. dr. sc. Bojan Šarkanj.

Pivo je vječiti izvor inspiracije cjelovečernjih kulturnih razgovora, čiji je nivo najčešće obrnuto proporcionalan unesenoj količini. Znate li da je čovječanstvo prije znalo pripremati prve preteče piva nego li je krenulo pisati? Da je pivo dugo bilo zdraviji napitak od vode? Da je to tradicionalno ženski posao? Kako je Njemačka postala poznata po pivu i tko pije najviše piva po glavi stanovnika? Kako se pivo vari, o čemu ovisi boja, miris i okus piva i mnogo više provjerite uz praktičnu primjenu znanja na predavanju i radionici.

Predavanje je otvoreno za sve, senzorska analiza samo za odgovorne, osobe starije od 18 godina s pratnjom i naravno, ne trudnice.

Doc. dr. sc. Bojan Šarkanj doktorirao je 2014. godine. Od listopada 2018. godine do danas radi na Sveučilištu Sjever kao v.d. pročelnik odjela za Prehrambenu tehnologiju. U više navrata znanstveno se usavršavao u inozemstvu. Znanstveno se bavi analitičkom i molekularnom mikrotoksikologijom. Ove mu je godine dodijeljena Godišnja nagrada za znanost koju najuspješnijim znanstvenicima u Republici Hrvatskoj dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Radi rezervacije mjesta i pripreme odgovarajućeg popratnog materijala, svoj dolazak morate najaviti na e-mail maja@knjiznica-koprivnica.hr ili telefon 048/622-363 (108).

Iduća radionica otvorena za javnost je radionica hrvatskog znakovnog jezika za odrasle. Održat će se u srijedu, s početkom u 18 sati pod vodstvom Marije Križić, intervenora hrvatskog znakovnog jezika. Radionica je prilika za upoznavanje čujuće zajednice s hrvatskim znakovnim jezikom. On je jezik kulturne i jezične manjine koji koriste gluhe i gluhoslijepe osobe. Kako bi se približila zanimljivost i bogatstvo znakovnog jezika, čujuće osobe imat će priliku na radionici praktično naučiti osnovne pojmove iz hrvatskog znakovnog jezika. Radionica je namijenjena odraslim osobama, a održat će se u Čitaonici tiska.

U četvrtak zainteresiranu javnost očekuje treća radionica, predstavljanje 3D printera. Predavanje počinje u 18 sati, također u Čitaonici tiska. Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” printer je dodijeljen u sklopu projekta Digitalni građanin Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Digitalni građanin projekt je IRIM-a kojim je 170 knjižnica u regiji opremljeno edukacijskom tehnologijom (micro:bitovi, dodaci za micro:bit) kako bi se transformirale u digitalne inovacijske i obrazovne centre lokalnih zajednica.

Koprivnička Knjižnica redovito koristi donirane micro:bitove i BOSON setove dodataka tijekom edukacijskih radionica, a postoji i mogućnost njihove posudbe. Tijekom predstavljanja novog 3D printera zainteresirani će se upoznati s njegovim osnovnim funkcijama te istražiti mogućnosti primjene u radionicama ili mogućnosti samostalnog korištenja i ostvarivanja suradnje sa zainteresiranim suradnicima.

 

Ne propustite: